Successen uit het verleden als garantie voor je toekomst

Wel weten dat er iets niet klopt in de werksetting waarin je zit, maar niet weten wat precies. Voelen dat je je werk op wilskracht doet en je energie weglekt. ‘s Avonds in bed liggen, en denken ‘Is dit het nou?’.

Voor mensen die hiermee worstelen, is de SIMA Motivatie-analyse een perfect hulpmiddel om snel weer op koers te komen. Het wordt vaak ingezet bij loopbaan- en zingevingsvragen.

Helder inzicht

SIMA betekent Systeem voor Individuele Motivatie Analyse. De SIMA Motivatie-analyse bestaat uit een huiswerkopdracht, gecombineerd met een diepte-interview. centrale drijfveer_v1b.pngDaarna volgt een analyse en een nabespreking. SIMA geeft helder inzicht in je gemotiveerde:

 • Drijfveren  
 • Onderwerpen
 • Werkomstandigheden
 • Werkverhoudingen
 • Vaardigheden

Aansluiten bij natuurlijke voorkeur

SIMA kijkt naar activiteiten uit het verleden die je plezier en succes opleverden, en trekt die rode draad door naar het heden. Het uitgangspunt van SIMA is simpel: als je je hele leven al plezier haalt uit bijvoorbeeld mensen helpen, iets ingewikkelds tot in detail uitpluizen, of initiatief nemen, dan zal dat nu niet veel anders zijn.

Door aan te sluiten bij je natuurlijke voorkeur in gedrag, interesses en vaardigheden, bloei je als mens op, en groei je als werknemer. Je ervaart meer ontspanning, succes en geluk.

Vrijblijvende afspraak maken

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast aan hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar werk dat echt bij je past.

Maak een afspraak

Bekijk prijzen en tarieven.

Vaak is een werkgever bereid te investeren in een SIMA Motivatie-analyse.

Veelgestelde vragen over SIMA Motivatie-analyse

Wat is het verschil tussen loopbaanonderzoek en SIMA?

Een loopbaanonderzoek of beroepskeuzetest bestaat vaak uit meerkeuzevragen. Daar rolt vervolgens een uitslag uit, en dat is het. SIMA is autobiografisch, omdat het is gebaseerd op vroegere succeservaringen, in plaats van je denken over wat bij je past. Bij de SIMA Motivatie-analyse zit een interview en vervolggesprek. Je gaat dus dieper en komt verder.

Hoe werkt de SIMA Motivatie-analyse?

We doorlopen de analyse altijd in een vaste volgorde.

 1. Je vult een activiteitenlijst in. Hierin beschrijf je 8 activiteiten uit je leven die je met veel plezier hebt verricht en waar je succes in had.
 2. Ik interview je over je activiteiten.
 3. Ik analyseer wat je schreef en zei, en maak een conceptrapport.
 4. We hebben een vervolggesprek, waarin we samen het conceptrapport bespreken.
 5. Oplevering van het eindrapport. Dit rapport is uitgebreid en concreet, zodat je hier zelf goed mee verder kunt: sollicitatiestappen zetten bijvoorbeeld. Soms vormt het rapport de start van een coachingstraject om een carrièreswitch waar te maken.

SIMA-MotivatieContour-demo-2021-Marco-Tieleman_voorzijde.jpg

Wat staat er in het motivatieprofiel?

 1. Je centrale drijfveer: dat wat je het liefste in iedere situatie in je leven zou willen doen.
 2. Je gemotiveerde vaardigheden. Deze zet je als vanzelf in, wanneer je iets doet waar je plezier in hebt. Bijvoorbeeld vragen stellen, analyseren, met je handen werken, overleggen of lesgeven.
 3. Je gemotiveerde onderwerpen. Dit zijn onderwerpen waar je steeds weer in geïnteresseerd raakt, of waar je je graag mee bezig houdt. Bijvoorbeeld logistiek en bevoorrading, menselijk gedrag, beleid, technologie of idealen.
 4. Je gemotiveerde werkomstandigheden. Dit zijn (werk)omstandigheden waarin je het beste tot je recht komt. Je werkt bijvoorbeeld graag in een team, projectmatig, of aan de behoefte van iemand anders.
 5. Je gemotiveerde werkverhoudingen. Dit is de rol die je van nature aanneemt ten opzichte van mensen in je omgeving. Je neemt bijvoorbeeld snel de leiding, of je bent erg gericht op het zorgen voor mensen in je team.

Voor wie is de SIMA Motivatie-analyse?

De meeste mensen komen bij me voor de SIMA Motivatie-analyse n.a.v. een loopbaanvraag. Voorbeelden:

 • Een starter ontdekte dat de studie die ze deed omwille van haar vader, niet resulteerde in werk dat ze graag deed. Haar werk putte haar uit, en gaf geen bevrediging. De motivatie-analyse liet haar zien dat een andere branche haar beter lag.
 • Een veertiger merkte dat hij in zijn werk te veel dingen deed die hij niet leuk vond. Maar wat hij nou precies miste… Dát wilde hij uitzoeken, zodat hij zijn functie naar zijn hand kon zetten. Uit de motivatie-analyse bleek dat hij vroeger graag theater deed. In zijn huidige werk miste hij dat podium. Dat bleek eenvoudig toe te voegen. In plaats van zijn rapporten te mailen naar zijn klant, ging hij voortaan langs voor een presentatie.
 • Een vrouw van halverwege de 30 zocht meer zingeving. Ze had veel ervaring in de technische branche, maar was benieuwd of ze in de zorg (waar haar hart lag) ook iets zou kunnen doen voor haar boterham. De motivatie-analyse liet haar zien dat een kleine switch in het type projecten in de techniek haar drang naar de zorg al deed verminderen. Een carrièreswitch bleek dus niet nodig.

Hoe gebruik ik het motivatieprofiel in de praktijk?

Overweeg je een nieuwe baan, een nieuw project, of carrièreswitch? Vergelijk je opties dan met je motivatieprofiel. Als je kunt functioneren in harmonie met je motivatieprofiel, doe je je werk met enthousiasme, belangstelling en energie. Doe je dat niet, dan blijf je misschien gefrustreerd, verveeld en ineffectief.


Zo groeiden anderen...

"Gerichter zoeken naar een passende werkomgeving"

De investering in de SIMA motivatieanalyse heeft zich uitbetaald in een helder beeld van mijn drijfveren en waar ik het beste tot mijn recht kom. Dat heeft mij in staat gesteld beter gericht te zoeken naar een passende werkomgeving.

27 april 2021,
Erdinc Sengul, Rotterdam

"Beetje sceptisch tegenover coaching, dat verdween snel"

Ik ben best nuchter en sta een beetje sceptisch tegenover coaching. Met name dat laatste verdween snel in mijn gesprekken met Marco. De SIMA-analyse leverde mij antwoorden en de toepassing ervan bracht mij veel inzicht en plezier. Een aanbeveling waard, dank!

27 april 2021,
Sander Jellema, Utrecht

"Goed beeld van mijn ideale werkomgeving"

Dankzij de SIMA Motivatie-analyse en de bijbehorende gesprekken heb ik nu een goed beeld wat voor mij een ideale werkomgeving is. Samenwerken is belangrijk voor mij, ik werk dan ook het liefst in een team. Teamwork houdt mij gefocussed en de onderlinge contacten vind ik leuk. Voor goede resultaten heb ik samenwerking nodig.

6 april 2021,
Ruud Hummel, Schiedam

Bekijk meer recensies

Vrijblijvende afspraak maken

De SIMA Motivatie-analyse biedt je geweldige inzichten. Samen met wat je vanbinnen al weet en mijn brede spectrum aan werkwijzen, kom je tot actie en resultaat. Iets voor jou?

Ja, ik wil kennismaken

Bekijk prijzen en uurtarieven.

Vaak is een werkgever bereid te investeren in een SIMA Motivatie-analyse.

Deel deze pagina: