08-05-2015

Steeds vaker vragen klanten me te bemiddelen in conflictsituaties. Dat levert mooie resultaten op, zowel bij privé- als werkgerelateerde problemen. Vaak zijn coachees verrast door de diepgewortelde patronen die achter een inhoudelijk conflict schuil blijken te gaan. Het blootleggen daarvan geeft hen inzicht in de echte oorzaak van het conflict. En biedt concrete handvatten om het voortaan anders te doen.

Een goed voorbeeld van succesvolle conflictcoaching is het verhaal van Jessica (27), die voortdurend in de clinch ligt met haar leidinggevende Martin. In het eerste individuele gesprek legt ze uit: “Het arrogante gedrag van Martin werkt enorm op m’n zenuwen. Ik heb hem al een paar keer flink de huid vol gescholden, zo ken ik mezelf helemaal niet. Maar zeg nou zelf, met zijn dominante opstelling máákt hij het er gewoon naar.” Ook met Martin voer ik een gesprek om de situatie te verkennen. Hij vertelt: “Jessica vliegt al bij een discussie over een vrije middag of een tekstsuggestie in een van haar rapporten in de gordijnen. Ik heb tien jaar ervaring als leidinggevende, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het hele team heeft onder de gespannen situatie te lijden, dus er moet snel iets gebeuren.”

Op de inhoud alleen los je zelden een conflict op...

Enkele individuele gesprekken met Jessica en Martin leveren voor beiden een verrassend resultaat op: het blijkt niet te gaan over vrije middagen of tekstcorrecties. Martin blijkt in zijn uiterlijk, stem en houding sterk op de vader van Jessica te lijken. En herinnert haar daarmee onbewust aan haar problematische jeugd, waarin ze door hem emotioneel en fysiek onderdrukt werd. Dat inzicht verzacht de houding van Jessica jegens Martin aanzienlijk. In een gezamenlijk gesprek kan Jessica haar gedrag beter duiden. Tegelijkertijd kan Martin zich beter inleven in de situatie van Jessica. Dat opent de weg om op een nieuwe manier samen te werken. In de gezamenlijke sessie maken beiden daarvoor concrete afspraken, die we binnenkort samen evalueren.

Op deze manier zoek ik bij conflictcoaching steeds naar wat er écht aan de hand is. Niemand wint een conflict puur op de inhoud. Vrijwel altijd zijn de onderliggende gedrags­patronen de feitelijke oorzaak van een probleemsituatie. Door daarmee aan de slag te gaan los je niet alleen het bestaande conflict op, maar voorkom je ook toekomstige problemen. Dat maakt conflictcoaching een goed alternatief voor mediation, dat doorgaans gericht is op het zoeken naar een acceptabel compromis. Omdat er niet eindeloos onderhandeld hoeft te worden over de feiten, levert conflictcoaching bovendien vaak snel resultaten op. Dáár zijn alle partijen bij gebaat, want niets kost meer energie dan een langdurig voortslepende probleemsituatie.

Herkenbaar?

Herken je de situatie van Jessica en Martin uit je eigen leven? Voel je dan vrij om contact op te nemen.


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.