07-08-2014

“Allerlei mensen uit mijn omgeving vragen ook regelmatig hoe het staat met mijn plannen”, vertelt Leonie, terwijl we net op zoek zijn geweest naar haar drijfveren om haar buitenlandse avontuur nu echt aan te gaan.

“En ik weet ondertussen best wel wat ik wil hoor”, vervolgt ze. “Maar zodra ik dan denk dat ik voor A ga kiezen, zie ik ook ineens keuzes B, C en D weer voor me. En met zoveel keus wordt het ineens weer lastig om te kiezen. Eigenlijk ben ik gewoon bang dat ik de verkeerde keus maak en dat ik dan spijt krijg.” In dit tweede gesprek met Leonie belanden we opnieuw in het cirkeltje waardoor Leonie geen keuzes maakt. Ik confronteer haar met de vraag of het ook mogelijk is dat ze spijt gaat krijgen van het niet maken van de keus.” Ze lacht me olijk toe: “O ja, dat weet ik ook wel. Maar dat maakt het maken van de juiste keuze nog eens extra belangrijk!”

Wanneer ze hardop nadenkt over de mogelijke keuzes die ze heeft, gaat Leonie sneller praten. Alsof ze werkelijk alles wil benoemen dat in haar hoofd langs komt. Ik moet als coach moeite doen om haar woordenstroom bij te benen. En veel duidelijkheid ontstaat er niet. Leonie verzucht na een nieuwe woordenbrij: “Tsja, dus wat moet ik nu.”

“Wanneer zou je je echt gelukkig voelen?” Leonie kijkt me wat ongelovig aan. “Ja, in welke situatie zou het helemaal OK zijn?”, dring ik aan. Terwijl ze na een korte stilte vertelt over India, haar werk, ambitie en passies vertraagt het gesprek. Haar ogen glimmen. Ze zit stralend rechtop. Ik geef haar terug dat het lijkt alsof ze nu vanuit haar diepste vanbinnen spreekt. Dat ze zojuist haar grootste wens heeft uitgesproken. Met een besmuikt en licht verontschuldigend lachje lijkt Leonie zich betrapt te voelen. “Tsja, maar ik kan natuurlijk ook voor de zekerheid van een baan hier kiezen, he”, schiet ze weer terug in haar hoofd en in het veilige gebied waarin ze nog geen keus maakt.

“Ja, en dan laat je dus het geluk dat je net voorzichtig toeliet schieten” vat ik de gevolgen kort samen. Ze valt weer stil. “Mag jij genieten? Gewoon heel erg genieten van het geluk dat je zult vinden?” Dan komen de tranen. Het verlangen is zichtbaar groot en de drempel wordt lager. Na een visualisatie over hoe haar leven er uit zal zien in India, haalt ze heel diep adem. Dan verandert er iets in haar houding en steekt ze resoluut van wal: “Ik zit dus tot nu toe vooral en eigenlijk alleen mezelf in de weg. Mijn omgeving gunt het me. Ik weet wat er nodig is. Ik zet alleen de stappen niet. Ik ga nu een stappenplan maken en me binnen een maand inschrijven.”

Alle krachten zijn blijkbaar gebundeld en alle moed verzameld. Leonie koos zojuist voor een groot avontuur. Over twee weken ligt er een stappenplan. Dan spreken we elkaar weer. Dan zijn er vast opnieuw keuzes te maken…


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.