23-06-2014

Er zijn twee collega’s vertrokken van Frits’ afdeling. Het is nu extra druk. Het management krijgt die signalen ook, maar vervult – gezien de onzekerheid en de crisis – nog even niet de vacature. En Frits is loyaal. Erg loyaal. Zo loyaal zelfs dat hij ’s ochtends 1,5 uur eerder naar zijn werk komt. Dat doet hij al zes weken. Het is hem aan te zien. Hij oogt vermoeid, is snel geraakt en in deze training verdedigt hij zijn keus om eerder te komen werken als noodzakelijk voor de afdeling.

Dat hij in een eerdere oefening in deze training aangaf dat gezondheid en gezin zijn Big Rocks zijn, lijkt hij even vergeten. Zijn loyaliteit trekt overduidelijk een wissel op zijn timemanagement thuis. Hij ziet zijn kinderen alleen nog ’s avonds. Dan gaat hij wel op tijd naar huis. Om ’s avonds zijn laptop… enfin.

Frits heeft de sterke overtuiging dat hij de problemen op zich moet nemen. Het hebben van een medewerker met die overtuiging is plezierig. Hij neemt verantwoordelijkheid. Frits draaft echter door. Hij maakt een onverantwoorde keus door roofbouw op zichzelf te plegen, waardoor het management wellicht de noodzaak tot vervulling van de vacature over het hoofd ziet! En als Frits zich binnenkort noodgedwongen ziek moet melden is er pas echt een probleem!

Wanneer collega’s Frits bevragen over zijn overtuiging en de enorme loyaliteit blijkt dat hij thuis makkelijker NEE zegt dan op zijn werk. Voor veel lezers ongetwijfeld een herkenbaar fenomeen! We onderzoeken samen hoe hij op zijn werk actiever JA kan gaan zeggen tegen zijn gezin en kinderen – en belangrijker – zijn eigen gezondheid.

Frits ontdekt in de training dat hij beter is in JA zeggen, dan in NEE zeggen. Dus zegt hij vanaf volgende week JA tegen zijn gezin. Diezelfde middag nog loopt hij bij zijn manager langs om dat te gaan melden!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.