Grenzen stellen, om ruimte te krijgen
Durf je geen nee te zeggen tegen een nieuw project?
Vind je het moeilijk die ene collega van je af te houden, op fysiek of emotioneel vlak? Heb je een dienstverlenend beroep, en is grenzen aangeven moeilijk? Je kunt er doodmoe van worden.
Wat is de oorzaak?
Moeite met grenzen aangeven heeft vaak te maken met het vermijden van conflicten en de diepe wens om aardig gevonden te worden. Vanuit die angst geef je toe. Maar eigenlijk wilde je iets anders. Of je hebt niet scherp wat je wilt. Intern zorgt dit voor een conflict, stress en een boel frustratie en teleurstelling.
Misschien krijgt je zelfs een hekel aan de andere persoon. Terwijl diegene vaak oprecht niet weet wat jij wil. Hij komt ook maar gewoon met een voorstel vanuit de gedachte: “Als hij of zij iets anders wil, dan hoor ik het wel.”
Waarom grenzen aangeven spannend is
We horen graag bij een groep en we worden graag aardig gevonden. Ieder mens voelt die behoefte in meer of mindere mate.
Kreeg je vroeger thuis te maken met conflicten, elke keer als je je grenzen aangaf? Dan heb je geleerd dat het niet veilig is om je grenzen aan te geven. Dat patroon duurt voort in je volwassen leven. Waar dit patroon je vroeger beschermde, werkt het nu tegen je.
Of misschien was er gewoon geen ruimte om te zeggen ‘ik wil…’ Dan heb je simpelweg niet geleerd hoe dat moet, of dat dat mag.
Waarom grenzen aangeven op je werk nodig is
Hoe erg is het eigenlijk om iets te doen wat je eigenlijk liever niet zou willen?
Slachtoffers van fysiek geweld weten dat het van kwaad tot erger kan gaan. Mensen waarbij een psychisch grens wordt overschreden omdat ze geen nee zeggen, kunnen het vaak langer verduren. Maar de schade is er niet minder om: mensen krijgen burn-outs, depressies, of allerlei fysieke klachten.
Grenzen stellen op je werk met de dubbele DIA
Grenzen stellen doe je door gebruik te maken van een eenvoudig model: De Dubbele DIA. In drie stappen geeft het model aan wat je te doen staat als iemand over je grens gaat.
1: D&D: Direct en Duidelijk zijn als je iets niet wilt
Het start met duidelijk zijn. “Nee, dat ga ik niet doen”, is een heel duidelijke zin. Je laat hierin geen ruimte door woorden als eigenlijk, in principe, OK, of eventjes. Door die woorden kan een ander namelijk het gevoel krijgen dat het misschien toch wél lukt. En als de deur op een kier staat, kan hij misschien ook wel open, toch?
2: I&I: Informatie Inwinnen
Onderzoek het belang van de ander. Hoe? Vraag om informatie.
Benut LSD: luisteren, samenvatten, doorvragen.
Vragen die je hierbij kunnen helpen:
Wat maakt dat dit belangrijk voor je is?
Wat zou jouw probleem ook op kunnen lossen?
Voel je niet verplicht om zelf informatie te geven!
Dit levert een betere relatie op met de ander. Dat is meestal in je eigen belang, want op je werk heb je dagelijks te maken met diezelfde leidinggevende, hetzelfde teamlid, of dezelfde klant. En dan is het handig als de relatie goed is.
3: A&A: Alternatieven Aandragen
Vervolgens ga je Alternatieven Aandragen. Vaak gebeurt het dat de ander zelf nog niet aan dat alternatief had gedacht. Soms is een alternatief sneller, goedkoper, eenvoudiger, of gewoonweg eerlijker.
Een gesprek over alternatieven kan zo lopen:
Je manager: “Project X loopt vertraging op. Ik heb Geert uit jouw team nodig om het vlot te trekken.”
Jij: “Ik kan helaas niemand missen (DD): we hebben het zelf druk. Maar wat heb je dan nodig (II)?”
Je manager: “De projectleider loopt over. Ik wil een deelprojectleider aanstellen die kan helpen om de vaart erin te houden.”
Jij: “Heb je dan aan Manon gedacht (AA)? Die sprak ik gisteren bij de koffie-automaat. Ze vertelde dat het project waarvoor ze werkt, afloopt. Ze heeft het behoorlijk rustig.”
Je manager: “Ah, da’s een goed idee. Ik bel haar meteen. Dank je!”
Je grenzen aangeven en iemand tóch kunnen helpen, met behoud – en zelfs versterking – van de relatie. Dat kan grenzen aangeven je opleveren.
Wat nou als de alternatieven niet aanslaan? Dan behoud je nog steeds het recht om Direct en Duidelijk zijn: wat er door de ander gevraagd is, gaat niet gebeuren. Punt.
Meer tips over grenzen aangeven in mijn blogs
Misschien is het nog een stap te ver om deze tips al direct in de praktijk te brengen. Denk er dan gewoon eens over na, voel wat het met je doet. Of laat je inspireren door de bijzondere verhalen van mijn coachees. Hierin lees je hoe opgelucht ze waren toen bleek dat de methode van de Dubbele DIA echt goed werkt in grenzen stellen en nee zeggen in werksituaties!
Coaching en training
Ben je enthousiast geworden door dit verhaal, en wil je persoonlijke coaching in grenzen aangeven op het werk? In de individuele assertiviteitstraining leer je voortaan zelf te bepalen waar je ja of nee tegen zegt.
Lees meer over:
Deel dit artikel:
Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.
Bekijk eerst mijn uurtarieven.
Dit eBook is bijna af...