26-09-2014

“Eigenlijk ben ik helemaal klaar om met m’n bedrijf van start te gaan. Marktonderzoek, bedrijfsplan, webwinkel, het staat allemaal op de rit. Alleen… het lijkt wel of m’n omgeving totaal geen vertrouwen in de hele onderneming heeft. Daardoor begin ik zelf ook steeds opnieuw te twijfelen.” Aan het woord is Miranda (33), die op het punt staat een eigen internetwinkel in luxe woonaccessoires te beginnen. Op het eerste gezicht zit haar bedrijfsplan inderdaad gedegen in elkaar. Toch straalt ze zelf niet de zekerheid uit, die haar plan wél uitstraalt.

Om de coachvraag helder te krijgen, vraag ik Miranda om een toelichting. Ze begint: “Iedereen blijft me voortdurend met kritische vragen bestoken. Snap jij dat nou? Uit het marktonderzoek blijkt toch duidelijk dat zo’n webwinkel zou moeten aanslaan?” Ik ga er niet op in, maar blijf vragen stellen en vergroot het probleem daarbij steeds verder uit. Wiens vertrouwen is er eigenlijk nodig om haar twijfels weg te nemen? Dat van haar partner? Haar familie? Vrienden, kennissen, buren? Miranda reageert wat geprikkeld: “Nee, natuurlijk hoeft niet de hele wereld in me te geloven. Maar hoe kan ik met al die kritiek zelf achter m’n plannen blijven staan?”

Daarmee slaat Miranda de spijker op de kop. Het gaat er niet om het vertrouwen van anderen te winnen, maar zélf in haar onderneming te geloven. En de veelal opbouwend bedoelde feedback te gebruiken om scherp te blijven. Ik vraag Miranda om een voorbeeld van een situatie die haar onzeker maakt. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. “Er ligt al een tijdje een offerte van een heel goede leverancier. Volgens mij is de prijs echter te hoog. Voor de zekerheid heb ik gecheckt wat anderen ervan vinden, maar iedereen zegt iets anders. Dan weet ik het niet meer en de offerte blijft alsmaar liggen.” Een mooie case voor een oefening onderhandelen, waar we direct mee aan de slag gaan.

De oefening doet Miranda inzien dat ze meer in haar kracht staat als ze haar eigen mening voorop stelt. Op die manier gaat ze de zekerheid die in haar plannen besloten ligt, ook als persoon uitstralen. Met het voornemen daarmee te oefenen gaat ze naar huis. Drie dagen later krijg ik een enthousiaste e-mail. “Ik heb direct die offerte er weer bij gepakt en heb er zonder problemen zeshonderd euro afgekregen. Daarmee heb ik de eerste coachgesprekken in één klap terugverdiend, dat had ik vooraf niet durven dromen.” Glimlachend stuur ik haar een groot compliment. Een mooier resultaat kan ik me als ondernemers­coach niet wensen!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.