Jochem* wil van baan veranderen, maar hij weet niet precies wat hij dan wil. Misschien zoiets als hij nu doet, maar misschien ook wel totaal iets anders. Waar dat ‘totaal anders’ in moet zitten weet hij nog niet. Wanneer hij mij zijn verhaal vertelt, blijkt dat hij het eigenlijk niet zo naar zijn zin heeft, maar tegelijk zegt hij ook dat hij hier nog wel een jaar of drie kan blijven. Als ik hem erop wijs dat dat wat in tegenspraak lijkt, kijkt hij me hulpeloos aan.
Leuk werk, maar het wringt
Jochem werkt nu een jaar of vier als grafisch ontwerper bij een grote zorgverzekeraar. Hij vindt het heerlijk complexe zaken terug te brengen tot een eenvoudig plaatje. Dat is het creatieve en leuke aan zijn werk. Minder leuk is de conservatieve instelling van zijn collega’s die met zijn plaatjes verder gaan. Ze vragen vaak nog aanpassingen en rommelen in Jochem’s ogen maar wat aan, waardoor zijn werk er niet mooier van wordt, en zeker niet leuker. Ergens voelt Jochem dat het wringt, maar ja: de basis van zijn werk is gewoon leuk.
Geen puf
Jochem heeft intern al eens ter sprake gebracht wat hem dwars zit, maar er verandert weinig. Dat maakt hem mat. Hij heeft geprobeerd dan maar een leuke hobby op te pakken, en maakt een plan om metaal te leren bewerken op een cursus die hij ergens tegenkwam. Maar na een dag werken is hij té moe om iets anders te gaan doen, dus hij komt niet aan de cursus toe.
Wat zijn hart begeert
In het verhaal van Jochem wordt mij duidelijk hoe hij vanuit zijn hoofd de dingen bedenkt en vanuit zijn buik de kracht heeft om dat om te zetten in daden. Hij weet wat hij moet doen (hoofd) en dat kan hij ook realiseren (buik). Zijn werk past goed bij hem en hij doet het eigenlijk best met plezier.
Maar wat zijn hart begeert is uit beeld verdwenen. Wanneer we dat samen verder verkennen blijkt dat hij daar thuis nooit zoveel van heeft meegekregen. In ons gesprek kan hij het echter wel makkelijk benoemen: “Meer ruimte voor initiatief, verantwoordelijkheid en creativiteit in werk en vrije tijd.” Hij gaat glimmen en wordt emotioneel nu hij zichzelf hoort uitspreken wat hij ten diepste verlangt.
De Motivatieanalyse
Wanneer hij zijn huiswerk maakt en activiteiten beschrijft voor de Motivatieanalyse kan Jochem putten uit legio voorbeelden uit zijn verleden waarin het (soms in het klein) allemaal wél klopte. Met dat inzicht lukt het hem een paar weken later met de Motivatiecontour scherp te verwoorden wat hij nodig heeft. Daarna gaat het snel.
Jochem vindt een vacature met daarin precies het werk dat hij nu doet. Maar in een omgeving die wat minder behoudend is, waar men zoekt naar iemand die conceptueel en strategisch meedenkt. Jochem besluit nog diezelfde dag te solliciteren. Drie weken later ontvang ik een appje met een grote smiley. Hij mag hetzelfde doen als wat hij nu zo graag doet, maar in een werkomgeving en onder omstandigheden die hem veel beter passen.
Wil jij ook wat anders, maar weet je niet wat? Neem nu contact op
Lees meer over:
Deel dit artikel:
Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.
In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.
Bekijk eerst mijn uurtarieven.