23-07-2014

Ronny werkt op de afdeling technisch beheer. Hij is in 12 jaar opgeklommen van leerling vakman tot leidinggevende van zijn afdeling. “En nog steeds een vakman in hart en nieren”, vertelt hij trots als we elkaar voor het eerst ontmoeten. Hij zoekt een coach. Of eigenlijk is hij gestuurd. Door zijn manager. Want die vindt dat er nog wat aan schort bij Ronny.

Ronny stuurt 17 mensen aan. En dat doet hij eigenlijk best goed. Zijn medewerkers zijn best tevreden. Zijn eigen manager stelt zich soms wat kritisch op naar Ronny. Ronny moet zaken anders aanpakken, beter prioriteiten stellen en duidelijker communiceren.

Ronny vindt het vervelend dat hij dat verwijt krijgt. Hij is goed in zijn vak. En dat zijn baas soms moeilijk doet, is knap lastig. Ze gaan vaak de discussie aan en vanuit zijn vakkennis vindt Ronny al snel dat hij gelijk heeft. Toch delft hij vaak het onderspit.

Nu zit hij bij mij aan tafel en hij vraagt zich oprecht af hoe hij het dan anders moet doen. “Ik heb gewoon keer op keer gelijk, maar wordt dan toch door mijn baas overruled! Kun je je voorstellen hoe frustrerend dat is?” zoekt hij naar erkenning voor zijn situatie. “Eigenlijk zou ik hem willen kunnen managen!”

We gaan op zoek naar zijn overtuigingen. Die blijken vooral te liggen op de inhoud van zijn vak. Hij heeft gewoon altijd gelijk! Wanneer ik hem de driehoek van inhoud-relatie-proces uitleg, ziet hij dat hij de discussie eigenlijk altijd voert op de inhoud. Zijn aandacht voor de relatie en het proces blijven vaak achterwege.

Wanneer ik hem illustreer dat wij het in het lopende gesprek misschien nog maar 25% van de tijd besteed hebben aan de inhoud valt er een kwartje. Hij ziet het belang van relatie en proces in. We verdiepen dat inzicht door zijn manier van discussie voeren te analyseren. Ronny is verrast over het resultaat.

Lees meer over Ronny in deze blog…


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.