18-12-2015

Gastblog: Hanneke Dijkman over keuzestress

Marco ken ik al sinds 2008, we ontmoetten elkaar bij The Hub, beide beginnend als coach en ondernemer. Vorige week stelde hij voor om gastblogs te schrijven voor elkaars sites. Ja, natuurlijk! Zo’n keuze is makkelijk. Vervolgens ging ik op Marco’s site kijken en zag zoveel onderwerpen dat ik niet kon kiezen. Ik mailde: “Marco, waar wil je dat ik over schrijf?”. “Keuzes maken” was het antwoord. Okay!

Marco’s site staat vol van keuzestress. Mensen lopen vast, ze willen A én B, ze willen meer maar maken niet echt een keuze om daar voor te gaan. Ze willen de koe en de geit sparen, durven niet aan de bel te trekken. Ook in mijn eigen praktijk een10voorwerkgeluk kom ik ze tegen.

Als econoom leerde ik modellen om tot keuzes te komen. Gewoon goed uitrekenen, alles op een rijtje zetten. Alternatief A, B en C. Kosten versus baten. Duidelijke conclusie.

Maar ja, de wereld is complex. Je hebt beperkte informatie. Je ziet natuurlijk ook alles maar van één kant, de jouwe. Of, vooruit, je kunt natuurlijk ook anderen spreken, vragen om hun zienswijze, hun mening.

Dan hebben we niet alleen de ratio, maar ook nog de emotie. Welke gevoelens komen naar boven bij alternatief A, B en C? En hoe voelt het dan fysiek, in je lijf! Dat helpt natuurlijk, dat voelen. Al kan niet iedereen dat.

Dan ben je zover: alle informatie verzameld, iedereen geraadpleegd, goed nagedacht en gevoeld welke emoties er opkomen bij de verschillende alternatieven. Misschien dat er nog een alternatief D en E bij zijn gekomen ondertussen, een mooie win-win alternatief bijvoorbeeld. En dan?

De reden waarom keuzes zo moeilijk zijn ligt ergens anders

Denk even na. Ga even een kopje thee halen of een biertje (o jee, weer een keuze!) en lees dan verder onder de afbeelding. xxx afbeelding invoegen fietser of automobilist.jpg

Kiezen is zo moeilijk omdat het om je identiteit gaat.

  • Ben je een fietser of een automobilist?
  • Ben je een macfan of een windowsgebruiker?
  • Ben je een early adapter of een conservatief?
  • Ben je sporter of vind je het normaal dat met het ouder worden je conditie achteruit gaat?
  • Ben je iemand die voor zich zelf op komt, of zichzelf klein houdt?
  • Ben je iemand die bij tegenslag doorgaat of opgeeft?
  • Ben je iemand die dankbaar is naar anderen of die altijd meer wil van een ander?

Op het moment dat een keuze tot zo’n identiteitsvraag is teruggebracht, is kiezen vaak makkelijk.

NB: We zijn natuurlijk altijd én én. Early adapter bij het een, conservatief in het ander. Waar het om gaat bij keuzes is welke identiteit we bij deze specifieke keuze voorrang geven.


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.