07-12-2021

Deborahs* leidinggevende wil dat ze meer declarabele uren maakt. Dat is het enige waar hij op let. 

“Ik heb daar zo weinig mee, ik loop erop leeg. Zo erg zelfs, dat ik stressklachten heb. Hij zit me permanent achter de broek en forceert me nu een keuze te maken tussen functie A of B. Ik zou hem zo graag vertellen wat mij motiveert, maar ik kan daar de woorden niet voor vinden. Dat zal ik toch echt moeten, wil ik voorkomen dat ik opnieuw vastloop." 

De stress van declarabele uren

“Ik kan hem maar moeilijk aan zijn verstand peuteren waarom ik totaal niet in beweging kom voor ‘declarabele uren’. Al die commercie boeit me niet, maar ik denk dat ik mijn biezen kan pakken wanneer ik hem dat vertel. Ik heb alleen geen idee hoe ik het wel kan aanpakken. Eigenlijk zoek ik vooral een manier om te voorkomen dat ik steeds op die declarabele uren aangestuurd word."

Eerst onderzoeken wat motiveert

“Hij heeft me een coach aangeboden om me te ondersteunen in de keuze tussen die twee functies. Zo ben ik bij Marco terecht gekomen. Marco heeft me geholpen een Motivatiecontour op te stellen. De uitkomst vind ik enorm verhelderend. Die geeft me inzicht in wat ik kan doen in de communicatie met mijn baas. Het belangrijkste inzicht is dat ik ingezet wil worden op wat mij motiveert. En geld en een zakelijke omgeving motiveren me dus niet echt, zo blijkt. Maar wel projecten met wetenschappelijke modellen en projecten waarin ik kan werken aan maatschappelijk relevante thema’s."

Juiste knoppen

“Opmerkelijk genoeg zijn die projecten hier echt wel voorhanden, maar droeg mijn leidinggevende die met de verkeerde argumenten aan mij op. Nu ik hem heb verteld op welke knoppen hij bij mij moet drukken, gaat dat al stukken beter."

Waar je goed in bent is niet per se wat je motiveert

“Wat ik goed kan is niet per se iets wat me ook motiveert, maar ik ben hier wel aangenomen op die kwaliteiten. Ik zie nu dat ik beter kan kiezen voor wat mij motiveert. Bovendien pas ik beter in een andere omgeving, met andere werkverhoudingen en werkomstandigheden die ik nu kan benoemen als motiverend. Zo bezien ben ik nu op zoek naar een nieuwe werkplek die mij motiveert op alle vijf gebieden van mijn motivatiecontour.”

Nieuwe functie

Drie maanden later laat Deborah weten dat ze een nieuwe functie heeft gevonden. Met de Motivatiecontour kon ze vooraf toetsen of die plek haar motiveert. In haar nieuwe functie kan ze veel vinkjes zetten:

  • Motivatie in werkverhouding: ze mag als inhoudelijk meewerkend leidinggevende een team ondersteunen in het verbeteren van de kwaliteit van hun werk.
  • Motivatie in onderwerpen: ze werkt met analyses en modelleren van cijfermatige beleidszaken die haar interesseren.
  • Motivatie in vaardigheden: ze kan de kennis inzetten die zij bij haar afstuderen heeft opgedaan.
  • Motivatie in werkomstandigheden: ze wordt gewaardeerd om de hoge kwaliteit die ze nastreeft, de toepasbaarheid van haar analyses en de verantwoordelijkheid die ze graag draagt. Ze boekt resultaten die ze gemotiveerd bereikt, los van declarabele uren. 
  • Centrale drijfveer: met haar nieuwe werk draagt ze bij aan een betere wereld. 

Conclusie

“Doordat ik in ieder sollicitatiegesprek gericht kon verwoorden wat ik wel en niet nodig heb voelde ik me erg zelfverzekerd. De eerste twee vacatures pasten niet, zo bleek. Daar was ik op een bepaalde manier blij om. Uiteindelijk kwam ik in dit laatste gesprek goed tot mijn recht en ontdekten we samen dat deze baan mij erg goed past.”

Wat motiveert jou? Ontdek het hier!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.