11-11-2014

“Ik heb een interessante baan, drie schatten van kinderen en een leuk sociaal leven. Wat dat betreft kan ik me niet beter wensen. Tijd voor mezelf zit er vrijwel niet in, maar dat heb ik altijd voor lief genomen. De laatste tijd vind ik het op de één of andere manier echter steeds zwaarder worden.” Aan het woord is José (36), die naast haar drukke gezinsleven vier dagen per week voor een groot makelaarskantoor werkt.

Om te beginnen vraag ik José haar eigen welzijn een rapportcijfer te geven. Ze komt uit op een krap zesje. “Het laatste halfjaar ben ik drie keer behoorlijk ziek geweest, dat had ik voorheen nooit. En ik heb ook vaker hoofdpijn dan normaal. Maar ja, andere moeders hebben ook een drukke baan en redden het prima. Zo zwaar kan het dus allemaal niet zijn.” Als we verder praten valt me op dat de buitenwereld een belangrijke rode draad vormt in het verhaal van José. Ze is voortdurend bezig met de verwachtingen van anderen en past haar gedrag daarop aan.

"Andere moeders met een drukke baan redden het prima”

Ik vraag José wanneer ze de komende periode tijd voor zichzelf gaat maken. “Tsja, als de jongste naar school gaat, zal het wel iets rustiger worden. Daar kijk ik stiekem al naar uit.” De jongste dochter van José is net een half jaar oud, dus dat duurt nog wel even. Zouden er voor die tijd echt geen mogelijkheden zijn? “Nou… over drie weken hebben de kinderen en mijn man een week vakantie. Dus misschien kan ik dan een middag met een vriendin naar de sauna.” Ik breng het gesprek terug op haar gezondheid. Hoe vaak was ze ook alweer ziek geweest de afgelopen periode? Is het niet verstandig om aanstaande dinsdag gewoon een vrije dag te nemen? “Hmm, als ik alles strak regel, is een vrije middag wellicht haalbaar. Maar dat is nog even afwachten.”

De uitdaging voor José is bij zichzelf te blijven, in plaats van zich te spiegelen aan anderen. Als zij besluit dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft, is het uitgangspunt dat ze dinsdag vrij is. En niet dat ze dinsdag vrij is, mits… Het kost wat moeite, maar uiteindelijk ziet José het verschil. Ze gaat de deur uit met het voornemen haar baas te vertellen hoe ze zich voelt. En een vrije dag te nemen, wat haar collega’s er ook van vinden. Ter ondersteuning geef ik haar de opdracht kaartjes te schrijven met tips voor zichzelf. Om op koers te blijven in lastige situaties. Vermoeid van het intensieve gesprek, maar opgelucht over het resultaat gaat José de deur uit. Ik ben benieuwd hoe het haar deze week vergaat!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.