16-04-2015

"Ik kom er niet uit. Ze blijven maar vragen welke kant ik op wil met mijn carrière, maar ik weet het gewoon niet. Bovendien vraag ik me steeds af wat er achter die vraag schuilgaat. Wat denk jij… zouden ze me soms willen ontslaan?” Aan het woord is Karima (34), consultant bij een bekend bureau voor organisatieadvies. Haar werkgever verwacht dat ze haar loopbaan zelf actief vormgeeft. En hoewel ze zeer succesvol is in haar werk, weet ze met die opgave geen raad.

“Wat willen ze nu eigenlijk van me?”

Na twee gesprekken hebben Karima en ik nog maar weinig progressie geboekt. Het lukt haar niet de afspraken die we maken in de praktijk te brengen. “Wat zouden ze nu eigenlijk precies van me willen? M’n carrière richting geven, dat is toch een heel vage opdracht? Het lijkt erop dat ze van me af willen, vind je ook niet?” Die vragen heeft Karima me in de voorgaande gesprekken ook al gesteld. Met deze slachtofferpositie komt ze niet verder, dus ik laat me niet verleiden daarin mee te gaan.

Als de verwachtingen niet duidelijk zijn, waarom vraagt ze dan niet om opheldering? Daarop reageert Karima met een diepe zucht. Over die oplossing hebben we het inderdaad al eerder gehad. Maar wat belemmert haar nu eigenlijk? “Misschien… eh… ben ik bang een domme of onzekere indruk te maken. Eigenlijk zou ik toch gewoon moeten snappen wat ze van me willen?” Wellicht helpt de theorie van de transactionele analyse Karima verder. Die stelt dat je in je vroege jeugd gedragspatronen ontwikkelt, die je gedurende je verdere leven blijft volgen. Ook als ze niet langer functioneel zijn. Het lijkt erop dat Karima in haar hoofd de stem van een kritische ouder heeft, die haar klein houdt en onzeker gedrag oproept.

“Nou… daar kan ik wel iets in herkennen”, reageert Karima vrijwel direct. “Al m’n hele leven vraag ik me af of wat ik doe wel goed genoeg is.” Daarmee zit ze zichzelf behoorlijk in de weg, dus ik vraag haar wat ze nodig heeft om die stem de baas te worden. “Ik zou nu eindelijk wel eens willen dat er in mij geloof werd. Maar… eh… daar moet ik dan natuurlijk zelf mee beginnen”, slaat ze zelf de spijker op de kop. Zo’n jarenlang gedragspatroon verander je echter niet in één ochtend. Dus ik raad haar aan met kleine stappen te beginnen. Opgelucht kijkt Karima me aan. “Dan probeer ik de komende week bij de gewone dagelijkse dingen minder kritisch naar mezelf te kijken. Als dat lukt, maken we de doorstap naar mijn carrière.” Een prima voorstel, volgens mij hebben we een belangrijke slag gemaakt. Ik ben benieuwd hoe het Karima vergaat!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.