04-09-2014

En nu weet ik het dus even niet meer”, besluit Michel (36) op verlegen toon zijn introductie tijdens onze eerste ontmoeting. Michel is grafisch ontwerper bij een middelgroot reclame­bureau. Hij verstaat zijn vak en heeft plezier in zijn werk, maar onder druk van de econo­mische crisis raakt hij binnenkort zijn baan kwijt. Hij denkt aan een rigoureuze carrière­switch: “Misschien moet ik het roer helemaal omgooien; eens echt een andere kant op gaan. Een surfschool in Biarritz beginnen, dat lijkt me wel wat.”

Tijdens de stilte die volgt, blijft er duidelijk nog iets in de lucht hangen. Na enige tijd voegt Michel er schoorvoetend aan toe. “Eigenlijk weet ik best dat zoiets geen haalbaar plan is. Zo gaat het nu altijd, ik weet niet wat ik echt wil en maak heel onrealistische plannen. Maar hoe dan wél verder, dat weet ik dus niet."

In dit kennismakingsgesprek onderzoeken we samen wat de coachvraag van Michel nu eigenlijk is. Daarbij komt Michel naar voren als een bescheiden persoonlijkheid, die niet gemakkelijk zegt wat hij denkt en vindt. Dat gaat in feite zó ver dat hij voortdurend uitvluchten bedenkt om zich niet te hoeven uitspreken. De basis voor dat automatisme lijkt al te zijn gelegd in zijn jeugd, waarin hij niet werd aangemoedigd om de ruimte in te nemen die nodig is voor groei.

Gedurende het gesprek komt Michel tot het inzicht dat ‘klein blijven’ een veilig en comfor­tabel gevoel geeft, maar ook maakt dat hij zelden volledig tot zijn recht komt. “Het liefst blijf ik een beetje op de achtergrond, dan voel ik me het meest op m’n gemak. Of ik wel eens vol overtuiging laat zien wie ik ben? Eh nee… eerlijk gezegd doe ik dat niet graag. Wellicht weer­houdt dat me er ook wel van een nieuwe baan in mijn eigen vakgebied te zoeken.”

Met dat inzicht is het leerdoel van Michel snel geformuleerd: hij wil meer ruimte innemen en uitspreken waar hij voor staat. Om te beginnen geef ik hem de opdracht zijn standaard cv een persoonlijker karakter te geven. Het resultaat mag er zijn: een volledig grafisch uitgewerkt cv, dat in één oogopslag laat zien dat hij zijn vak verstaat én beschikt over creatief talent. Een prachtige eerste stap, die Michel de moed geeft ook verbaal aan de slag te gaan. Met een mooi voornemen gaat hij de deur uit: “Vorige week had ik een vervelende aanvaring met een goede vriend. Ik heb zijn boosheid gewoon over me heen laten komen, zonder er echt op te reageren. Nu wil ik het gesprek met hem aangaan en duidelijk maken hoe ík erover denk.”


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.