22-12-2014

“Ik werk hier nu een half jaar en langzaamaan kom ik erachter dat de organisatie een grote puinhoop is. Het afdelingshoofd is overspannen en van sturing is geen sprake. Als ik niet oplet ben ik de hele dag bezig brandjes van collega’s te blussen.” Aan het woord is Paul (37), die onlangs startte met een nieuwe baan bij een brancheorganisatie in de agrarische sector. De organisatie verkeert echter in roerige tijden en Paul ziet zijn collega’s fout op fout stapelen. “Waarom gaat er zoveel mis en wat kan ik daaraan doen?”, is zijn vraag aan mij.

“Ik laat de boel gewoon in de soep lopen”

Met een voorbeeld legt Paul uit wat er precies misgaat. “Vorige week was er een vergadering op het ministerie over een belangrijk project. Mijn leidinggevende zit ziek thuis en zijn vervanger had een vrije middag. Dus na overleg met collega’s ben ik zelf maar bij het overleg aangeschoven. Toen heb ik namens onze organisatie ingestemd met enkele besluiten. Komt de sectordirecteur twee dagen later boos naar me toe omdat ik geen beslissingen over strategische projecten mag nemen. In dat soort situaties kom ik keer op keer terecht. Maar vanaf nu laat ik de boel gewoon in de soep lopen, eigen initiatief wordt kennelijk niet gewaardeerd.”

Het verhaal van Paul gaat duidelijk over taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Hij signaleert een probleem, neemt de taak van een collega over, maar blijkt niet over de benodigde bevoegdheden te beschikken. Een analyse die Paul zelf eigenlijk ook al heeft gemaakt. “Tsja, dat klopt helemaal. En daarom ben ik nu dus opgehouden taken van anderen uit te voeren. Maar ja, daardoor lopen projecten af en toe flink in het honderd. En daar heb ik indirect zelf ook last van. Hoe ik dát probleem op kan lossen, weet ik niet.”

Ik pak de Roos van Leary erbij en laat zien dat Paul van concurrerend gedrag is over­geschakeld op teruggetrokken gedrag. Hij voert immers alleen zijn eigen taken nog uit. Die oplossing werkt echter uitsluitend wanneer iederéén zijn taken goed uitvoert. Heeft Paul daar wellicht een verantwoordelijkheid over het hoofd gezien? Even is het stil, dan reageert hij: “Andermans werk overnemen heeft geen zin, dat heb ik al geprobeerd. Maar ik kan collega’s er natuurlijk wel op aanspreken dat ze hun taken goed moeten uitvoeren.” Dat is precies wat ik bedoel. Paul hoeft het werk van collega’s niet over te nemen. Maar het is wél zijn verant­woordelijkheid collega’s erop te wijzen als hij vindt dat ze tekort schieten. Daarmee toont hij het leiderschap dat nodig is voor een goede samenwerking. Met het voornemen dat inzicht in de praktijk te brengen, gaat Paul de deur uit. Geen makkelijke opgave. Maar als het lukt, maakt hij het werk voor zichzelf een stuk eenvoudiger.


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.