17-07-2014

Jeff glimlacht als hij zijn geleerde les samenvat: "Het is veel belangrijker gebleken dat mijn mensen zelf bepalen hoe ze hun doel behalen. Het is niet handig als ik ze precies voorschrijf hoe ze dat moeten doen. En ik dacht juist dat ik met mijn kennis ze verder vooruit hielp. Er is echt een wereld voor me open gegaan!"

Jeff heeft plaatsgenomen aan het hoofd van de tafel. Zijn manager en ik flankeren hem en samen bespreken we de tussenresultaten van zijn coaching. Na vier gesprekken worden de eerste resultaten zichtbaar. Dat bevestigt ook zijn manager. Alhoewel die het graag sneller zou zien gaan. 'Durf maar' is eigenlijk de permanente uitdaging die hem voorgehouden wordt.

Ik blik kort terug op het moment dat ik hem provoceerde met de uitroep: "Onverantwoord zoals jij je gedraagt!" Jeff kijkt opnieuw een beetje zuur en ongemakkelijk. Jeff is erg goed in zijn vak en opgeklommen tot leidinggevende van een team van 12 in de commodities, zoals dat heet. Vanuit de kwaliteiten die hij had als medewerker heeft hij in eerste instantie ook zijn managersrol ingevuld. Hij nam graag en heel veel verantwoordelijkheid. Te veel. En dat wekte wat wrevel. Met een zekere vorm van perfectionisme en de nodige zendingsdrang dacht hij vanuit zijn nieuwe positie zijn medewerkers het beter te kunnen gaan laten doen. Namelijk op zijn manier. En dat werkte averechts. Hoewel Jeff echt de beste bedoelingen had.

"Het was inderdaad niet slim zoals ik dat aanpakte. Dat het onverantwoord was, vond ik wel heel bot gesteld, maar het heeft me wel aan het denken gezet", vat Jeff het proces tot nu toe samen. "Ik vind het alleen nog lastig om mensen de touwtjes helemaal in handen te geven."

Abel, zijn manager, geeft ruimte: "Zoals ik jou aanspreek op het eindresultaat, zo mag je het ook bij jouw medewerkers doen. En ik kan je voorschrijven hoe je het moet doen, maar ik laat je dat veel liever zelf uitzoeken. In dit traject zie ik dat je dat ook doet. Dat geeft mij vertrouwen. Ik lijk wel een coach", grapt hij tot slot.

Jeff beaamt dat die tactiek wel werkt. We sluiten af met de afspraak dat we in de komende gesprekken vooral gaan oefenen met het loslaten van de manier en het versterken van de eigen verantwoordelijkheid van de medewerkers. Een doel dat voor alle partijen succes op zal leveren!

Wil je reageren op dit artikel of herken je jezelf in de situatie en wil je eens sparren over jouw situatie? Neem dan nu contact op!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.