01-02-2023

Nathan is een half jaar geleden gevraagd voor zijn baan. Hij is erop ingegaan omdat het onderwerp duurzaamheid hem aanspreekt, hij wil graag bijdragen aan een betere wereld.

“Dus dit is je droombaan?” vraag ik hem als hij bij me komt. Maar ik verwacht geen bevestiging, want ik zie de wallen onder zijn ogen en zijn intakeformulier sprak al boekdelen.

“Nou, met mijn eigen bedrijf kon ik de hypotheek niet betalen, en dit leek me eerst wel leuk, ja.” Het klinkt niet leuk, en hij kijkt er ook niet leuk bij.

Slecht slapen

Nathan is 42 en woont met zijn man in een ruim huis aan de rand van de stad. “Ik slaap niet goed, word vroeg wakker. En als ik thuis kom heb ik geen interessant verhaal, ik kan alleen maar klagen. Dat zet onze relatie onder druk. Na een gezellig weekend klaag ik zondagavond alweer over buikpijn. Doe dat maar op je werk, zegt mijn man dan.”

Ambitie

“Het bedrijf afficheert zich met een enorme ambitie, maar dat blijkt uit niets. Mijn collega”s vinden me een zeikerd en zijn niet blij met me. Ik ga voor een negen, maar voor hen is een zesje al voldoende. Ik zit in een grote greenwashing operatie.”

“Ik breng voorstellen in om de resultaten te verbeteren en de ambitie echt te halen, maar de anderen vinden dat gedoe en moeilijk. Zo doen we dat nooit, mopperen ze en zo stuit ik steeds op een muur van onwil. Ik heb het gevoel dat ik niets gedaan krijg. Uiteindelijk is het zo ver gekomen dat er een projectplan langs komt waar ik van alles van vind, maar waarop ik reageer met dat het er fantastisch uitziet. Ik neem mijn eigen oordeel niet eens meer serieus! Maar ja, wat moet ik dan?”

Lekker complex

“En je eigen bedrijf?” vraag ik voorzichtig.

“Daarin was ik zo onzeker dat ik er slecht van ging functioneren, dat werkt ook weer niet. Nee, zelfstandig is ook niets voor mij. Bovendien wil ik met een team werken, een groot team met verschillende belangen, lekker complex om mijn tanden in te zetten!” Met die laatste woorden komt een sprankeling in zijn ogen. Lekker complex, dat spreekt hem aan.

Afscheid nemen

“Wat heb je daarvoor gedaan?”

Nathan zucht diep. “Daar ben ik nog steeds boos over, ze hebben me niet eens een behoorlijk afscheid gegund. En van de baan dáárvoor was het afscheid ook niet fantastisch.” Het raakt hem en zijn schouders hangen naar voren.

“Goed afscheid nemen is belangrijk, dat is een wet uit het systemisch werken die kan verklaren waarom iemand blijft hangen in een energie die niet fijn is en zelfs schadelijk voor het dagelijks functioneren. Als je niet goed afscheid neemt, kun je zo’n fase ook niet goed afsluiten.”

Hij knikt, dat kan hij zich wel voorstellen. 

“Weet je wat? Schrijf een brief, nee, schrijf er twee. Aan allebei je vorige werkgevers. Je hoeft ze niet te versturen, maar zet het maar eens op papier. Daarna spreken we elkaar weer.”

Systematische individuele motivatie analyse (SIMA)

De volgende afspraak zie ik al aan zijn gezicht en hoe hij binnenloopt dat het hem goed gedaan heeft om met een brief symbolisch afscheid te nemen van zijn vorige werkkringen. Doordat dat hem niet meer belemmert zit hij heel anders aan tafel. Ik schat in dat hij nu meer de regie kan nemen en ik voer een systematische individuele motivatie analyse (SIMA) met hem uit.

De SIMA geeft Nathan helder zicht op wat er precies aan zijn huidige functie mankeert: weinig uitdaging om inhoudelijke kwaliteit te leveren. Nathan wil zich ontwikkelen, terwijl zijn collega’s de jaren en maanden naar hun pensioen aftellen. Hij floreert in grote groepen met veel belangen van veel verschillende stakeholders, blijkt ook uit de SIMA. Hoewel hem dat ook beloofd was, krijgt hij alleen kleine, afgebakende opdrachten die hij met twee of drie mensen moet uitvoeren. 

“Ik wil puzzelen,” bevestigt hij. “Die projecten zijn er wel, maar ik krijg ze niet.”

Op eigen kracht verder

Zonder ballast van zijn vorige banen weet Nathan nu wat hij wil. Uitleg over het SIMA-rapport hoeft hij niet, want ook dat ziet hij als een puzzel. Ik verwacht inderdaad dat hij dat heel goed op eigen kracht kan. 

Een half jaar later stuurt Nathan me nog een mailtje: hij werkt als interim aan een grote reorganisatie in een ziekenhuis en voelt zich helemaal op zijn plek. Hij smult van de complexiteit en dealt gemakkelijk met alle belangen en stakeholders met wie hij aan tafel zit. Met een reeks smileys eindigt hij zijn bericht. 

Zit jij niet op je plek, wil je weten waar dat aan ligt en hoe je er wat aan kunt doen? Neem nu contact op!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.