12-06-2014

Evert loopt net de deur uit. Kordaat en doelgericht. Het was een intensief coachgesprek. Hij was verbaasd en opwekt tegelijk. In meerdere sollicitatiegesprekken de afgelopen maanden is hij steeds afgewezen. Hij weet zelf ook wel een beetje waarom. Zijn gehoor verloor de aandacht. Hij wijdde teveel uit. Everts zelfvertrouwen heeft ondertussen een aardige knauw gekregen. Onterecht, maar ja, zo gaat dat met overtuigingen die zich baseren op een paar nare ervaringen!

Evert wijdt graag uit. Hij kan in omzwervende bewegingen de nuance zoeken; hij zoekt, wikt, weegt, maakt nog een omweg en gaat heel omzichtig onderweg naar het antwoord op de vraag. Met voor de zekerheid nog een voorbehoud. Dat is oprecht en zonder twijfel een grote kwaliteit te noemen. Hij neemt de tijd. En gaat voor kwaliteit. Diepgang. Je kunt hem een opdracht geven en die wordt erg grondig en met gevoel voor nuance uitgezocht. Hij weet de rode draad uit te pluizen tot op de laatste twijn.

In de sollicitatiegesprekken die Evert voert zoekt zijn gesprekspartner echter vaak naar iets concreters. Naar een rode draad. Naar lekker duidelijke voorbeelden. Liefst in korte kordate zinnen. Dat is niet Everts sterkste kant. De moed zakte hem in de schoenen toen ik mijn analyse gaf van wat er voorvalt. Hoe dat nu op te pakken? En hoe kan ik dat veranderen? Zo ben ik nou eenmaal…

Evert is met een concrete huiswerkopdracht vertrokken. Ga lekker mijmeren en zet je kwaliteit in om de antwoorden die je wilt geven grondig uit te werken. Neem vervolgens de tijd om dat antwoord in te dikken. Uiteindelijk tot 1 zin, of liever nog: 1 statement. Een verrassende opdracht, die hij met plezier meenam. Hij gaat zijn kwaliteit inzetten om de rode draad uit zijn eigen verhaal te kunnen halen.

Ik geloof er wel in dat hem dat gaat lukken. Het zal wat tijd kosten en het kordaat formuleren van zijn antwoorden misschien nog wat oefening. Maar dat oefenen we dan de volgende keer met plezier. Daarna staat er ook wat!


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.