14-01-2015

“Keer op keer zeg ik dat ze haar werk anders moet organiseren. Maar ze vertikt het om te luisteren en blijft stug haar eigen koers varen. Zo kan ik écht niet langer samenwerken hoor.” Aan het woord is Jaap (44), al meer dan twaalf jaar als medewerker planning werkzaam bij een grote logistiek dienstverlener. Bij de dagelijkse planning van transporten en koeriersdiensten werkt hij nauw samen met collega Nathalie (32). Hun aanpak verschilt echter nogal, met flinke aanvaringen tot gevolg.

In een eerste verkennend gesprek is de woede over de situatie van Jaaps gezicht af te lezen. ”Ik werk al jaren op deze afdeling en Nathalie komt net kijken. Met haar chaotische aanpak heeft ze al een paar vaste klanten tegen zich in het harnas gejaagd. Ze zou veel van mijn ervaring met logistieke planning kunnen leren. Maar in plaats daarvan blijft ze met haar ongeorganiseerde werkwijze fout op fout stapelen.” Uit de wijze waarop Jaap zijn verhaal doet, blijkt duidelijk dat hij graag zijn gezag doet gelden. Hij werkt al lang op de afdeling en ziet het liefst dat collega’s zich in zijn aanpak schikken. Op mijn vraag of het wellicht ook anders kan, volgt een resolute ontkenning.

Met de Roos van Leary in mijn achterhoofd spiegel ik het gedrag van Jaap. Vol overtuiging stel ik dat niet Nathalie, maar Jaap het écht anders moet doen. Eerst sputtert hij tegen, maar uiteindelijk geeft hij het op. “Nou, ik kan je echt niet volgen hoor. Wat moet ík dan anders doen?” Dat is precies wat ik wilde bereiken. Door hetzelfde concurrerende gedrag als Jaap te vertonen, switcht hij naar het tegen­overgestelde gedrag: volgen. En precies dát is waarmee hij bij Nathalie succes kan hebben. Door haar de ruimte te geven haar gedrag uit te leggen, ontstaat wederzijds begrip. Dat is een goed startpunt om in gezamenlijk overleg de beste aanpak te kiezen.”

Aan deze mogelijkheid had Jaap niet gedacht, de verbazing is van zijn gezicht af te lezen. Ik leg hem de achtergronden van de Roos van Leary kort uit. Die gaat ervan uit dat elk gedrag ander gedrag oproept. Door je eigen gedrag bewust te kiezen, kun je het gedrag van je gesprekspartner beïnvloeden. Dat is wat ik Jaap meegeef: door om te schakelen naar volgend gedrag, krijgt Nathalie de ruimte om haar aanpak uit te leggen én tegen het licht te houden. Dat zou de huidige patstelling wel eens kunnen doorbreken. Die suggestie heeft de interesse van Jaap gewekt. Nog steeds verbaasd, maar vol goede moed om het anders aan te pakken gaat hij de deur uit. Ik ben benieuwd naar het resultaat!

Meer weten over de Roos van Leary? Ik stuur je het artikel graag toe! Mail me.


Lees meer over:


Deel dit artikel:

Bijzondere momenten met mijn klanten deel ik graag. Uit respect voor hun privacy verander ik de namen en functies van de hoofdpersonen en combineer ik meerdere personages tot één verhaal.

 


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.