“Daar bleek al snel niet het échte probleem te zitten.”

Wie

Anke Bergmans, 37 jaar

Werk

Zelfstandig ondernemer in marktonderzoek.

Coachvraag

“Hoe kan ik zorgen dat ik de dingen gedaan krijg die ik wil doen? Ik wil daadkrachtiger zijn en mijn uitstelgedrag oplossen, maar hoe?”


De aanleiding: onverklaarbaar uitstelgedrag

“Het was 2019. Ik was 1,5 jaar onderweg als zzp’er, en op het punt dat ik een paar maanden geen opdrachten wilde doen om mijn eigen bedrijf verder vorm te geven.

Maar ik liep vast. Ik begon elke dag met een to do list, maar aan het einde van de dag was er niks uit mijn handen gekomen. Zo frustrerend! Ik dacht: Ik weet dat ik het kan, want als ik deadlines voor klanten heb lukt het me ook. Waarom lukt het me dan niet voor mijn eigen bedrijf? Ik ben analytisch ingesteld, maar kon de oorzaak van dit uitstelgedrag niet vinden.  

Toen dacht ik: het is misschien handig om een coach te zoeken om mee te sparren. Eentje die op een diepgaand niveau kan helpen. Want alle time-managementtrucjes had ik zelf natuurlijk al geprobeerd.”


De intake: in 15 minuten naar de kern

“De intake was heftig. Niks rustig keuvelen, we gingen meteen de diepte in. Binnen een kwartier kon Marco pinpointen waar die onrust, chaos en gejaagdheid die ik voel, mee te maken had: mijn vader. Die overleed toen ik 4 jaar oud was en ik heb dat nooit kunnen verwerken. Marco zei: “Eigenlijk ben je dus altijd op zoek naar je vader.”

Dat vond ik heftig. En fascinerend. Want het stond ver af van het werkprobleem waarvoor ik kwam. Maar ik dacht wel: dit is wat mij gaat helpen. Rouwverwerking kun je niet plannen en ik moest er toch een keer aan geloven.

Ik voelde me tijdens de intake op mijn gemak bij Marco en had vertrouwen in zijn aanpak, omdat hij me zo snel kon doorgronden. Ook omdat hij zei: “Als ik op het punt kom dat ik je niet kan helpen, zal ik je ook echt doorsturen.” Als er op crisisniveau dingen mis zijn, dan heb je wel iemand nodig die dat op het juiste moment kan signaleren. Ik denk dat minder ervaren coaches dat niet goed kunnen inschatten.”


Marco over de intake: “Hier klopt iets niet.”

“Vanaf het eerste moment had ik bij Anke het idee: “Hier klopt iets niet.” Want als je hoogopgeleid bent, weet wat je wil, er is een duidelijke takenlijst, en je komt niet tot wat je moet doen, dan is er iets anders aan de hand.

Dit was een onderbuikgevoel dat ik had, gebaseerd op bijna 15 jaar ervaring. Maar wát er aan de hand was, dat wist ik ook niet meteen.

Ik ben wat gaan scharrelen in de gereedschapskist in mijn hoofd die ik in al die jaren heb gevuld. En ik dacht: “Als iemand niet in staat is om neer te zetten wat ze duidelijk in haar hoofd heeft, dan is het goed om te verkennen wat er aan ‘mannelijke energie’ heeft ontbroken in de ontwikkeling. Doordat ik geschoold ben in systemisch werk, weet ik dat dat in deze situaties vaak de vader is die heeft ontbroken.

We hadden in de intake na 15 minuten duidelijk een nieuw pad nodig. Daarom vroeg ik haar: “Vertel eens wat over je vader.” En toen werd het mij én Anke al snel duidelijk.”


Het coachtraject: toelaten van het gemis, om afscheid te nemen van de blokkade

“Doordat ik geen herinneringen heb aan mijn vader, heb ik mezelf nooit toegestaan de pijn van het gemis te erkennen. Door de sessies met Marco mocht ik van mezelf eindelijk voelen hoe extreem heftig het is dat je vader, één van de belangrijkste personen in je leven, opeens verdwijnt.

Marco deed een opdracht met mij, waarin ik in de ruimte 3 plekken mocht aanwijzen. Een plek van mij, een plek van mijn vader, en een plek van gemis. Marco vroeg me om op de plek van gemis gaan zitten. Toen ik daar zat, voelde ik: het is ok om hier te zijn, om toe te geven dat dit er is. Door er júíst aandacht aan te geven, kon ik ineens wél rust ervaren. Dat maakte een verschil van dag en nacht in mijn hoofd en in mijn lijf. Echt bizar.

We hebben 6 gesprekken in 1 jaar tijd gehad. Maar we hebben het nauwelijks gehad over uitstelgedrag. Omdat het gemis van mijn vader in mijn leven altijd onder de oppervlakte meespeelde, moest ik eerst daarmee aan de slag om uit dat ‘writers block’ te komen.”


Marco over zijn aanpak: “Als je doet waar je verlangen ligt, gaat het stromen.”

“Als iemand voor iets praktisch als uitstelgedrag bij me komt, en we maken ineens zo snel zo’n onverwachte verdieping, dan heb ik heel goed door dat dit precair en kwetsbaar is. De keuze om die verdieping aan te gaan, ligt altijd bij de coachee. Anke durfde dat.
 
Het is tijdens de gesprekken op veel momenten stil geweest, omdat die nieuwe verbanden tijd nodig hadden om te landen. Het was aan Ankes lijf en soms oogopslag te zien dat er van alles gebeurde. Dan heb ik als coach te vertragen en in te zien dat ik niet de intercity naar het eindstation moet nemen. Zij had de leiding.

Ze heeft in het coachtraject de ruimte genomen om rust te krijgen in het feit dat haar vader er niet meer is. Vanuit die rust is ieder to do lijstje te behappen. Werk is dan niet langer een hoofd-ding (wat moet er), maar een hart-ding (waar heb ik nu zin in). En als je doet waar je verlangen ligt, gaat het stromen. Dat zag ik ook bij Anke gebeuren. Ze benut nu de wijsheid van haar hoofd, hart én buik: dat heeft iets magisch.”


De resultaten: een wereld van verschil

“Door het traject met Marco ben ik eindelijk af van mijn onrust en daarmee ook van mijn keuzestress, besluiteloosheid en uitstelgedrag. Hierdoor kan ik vol vertrouwen naar de toekomst kijken en echt heldere keuzes maken.

Voorheen werkte ik aan 100 dingen tegelijk. Nu heb ik eindelijk focus en ben ik een stuk beter in dingen ook afmaken. Mijn website is bijvoorbeeld af en ik doe meer met LinkedIn-marketing.

Deze focus helpt natuurlijk enorm. Ik kom sneller tot concrete keuzes. Daar komen mooie dingen uit voort! Mijn bedrijf loopt nu zoals ik het wil. Klanten bellen me nu met de opmerking “We hebben gehoord dat we bij jou moeten zijn”. Echt heel tof.

Ik merk dus dat het lukt. Meer van dat!”


Marco’s tip aan andere professionals die net als Anke veel willen, maar voor hun gevoel te weinig gedaan krijgen

“De eerste vraag die je jezelf mag stellen: ben je wel de goede dingen aan het willen. Check eens waar je verlangen echt ligt. En kijk wat er dan nog overblijft van je to do lijst.”


Lees hier de andere cases


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.

Deel deze pagina: