"Als ik hiermee was doorgegaan, was ik niet oud geworden"

Wie

Jeffrey Oldengarm, 48 jaar

Werk

Was directeur/eigenaar handels- en transportbedrijf met 60 man in dienst. Doet inmiddels waar zijn hart ligt.

Coachvraag

“Hoe kan het dat ik als bedrijfseigenaar constant wrijving heb met mijn compagnon en medewerkers? Ik denk niet dat het aan mij ligt, maar klopt dat wel?”


De aanleiding: Wrevel, venijn en hakken in het zand

“Het was 2009. Ik werd mede-eigenaar en directeur van het transportbedrijf waar ik in 2003 was begonnen als “manusje van alles”. We zaten middenin een economische crisis, dus ik werkte 7 dagen per week. De jongens voelden wel dat ik vocht voor de tent, maar er was constant wrijving op de werkvloer en het werd steeds vervelender.

Tegelijkertijd ontstond er wrevel met mijn compagnon en mede-eigenaar. Tot mijn komst runde hij in zijn eentje de toko, met zijn vader als adviseur op de achtergrond. Mijn compagnon en ik hadden last van problemen die steeds venijniger werden. “Gebrek aan communicatie van mijn kant”, was zijn mening. Ik kon mij daar niet in vinden. Maar om uit de patstelling te komen, was ik wel bereid om te onderzoeken: waar zit ‘m dat dan in?”


De intake: “Moet dat nou, dat gepraat?”

“Ik vond zielenknijpers altijd een beetje onzin. Moet dat nou, dat gepraat? Maar ik heb op advies van een collega toch met Marco gebeld, ook al zit hij in Rotterdam en ik in de kop van Noord-Holland.

De eerste kennismaking met Marco klikte zodanig dat ik dacht: hier wil ik mee verder. Hij legde in de intake al heel snel bloot waarom ik acteerde zoals ik acteerde. Ik was me niet zo bewust dat je gedrag niet alleen voortkomt uit je genen, maar ook uit hoe je opgroeit. Dat gaf heel veel inzicht, en dat inzicht had ik nog niet.”


Marco over de intake: prikken en sarren, maar ook tranen

“Jeffrey kan overkomen als een wat horkerige West-Fries. Ik kan me voorstellen dat mensen daar soms moeite mee hebben. Aan het begin van de intake had hij flink de hakken in het zand. Hij begon met: “Van mijn compagnon moet ik beter met de mensen omgaan. Maar dat zit gewoon niet in mij, ik kán het niet.” Ik dacht: “De vraag is vooral: Wíl hij het wel.” Ik merkte aan hem dat hij dat niet wilde. Want hij zag het voordeel er nog niet van in.

Ik vroeg hem daarom: hoe is het om te erkennen dat dit dus iets is waar jij niet goed in bent? Dat gaf opening om te kijken naar de rol van een andere compagnon die wél beter is met mensen. Toen zag Jeffrey in: Als diegene nou het mensstuk doet, dan gaat het werken. Zo is hij in gaan zien dat dat mensstuk echt van belang is, en kwam hij in de meewerkstand.

Bij Jeffrey prikte ik en sarde ik om hem in beweging te kunnen krijgen, maar ik zat soms ook met tranen in mijn ogen. Ik voelde mee met dat hij zich de tering werkte, zonder dat het op werk en privé leidde tot wat hij wilde. Hij kreeg het echt voor z’n kiezen.”


Het coachtraject: Inzicht in tekortkomingen en groeien naar onbewust bekwaam

“Vóór het traject met Marco vond ik alles wat mijn compagnon zei gezeur en gezeik. Door Marco kon ik de situatie voor het eerst vanuit mijn compagnons perspectief zien. Hij had al een heel stuk van het bedrijf aan mij overgedragen, en dan werd hij door mij ook nog ’s nergens in meegenomen. Nu snap ik hoe lastig dat moet zijn geweest voor hem.

Door Marco kreeg ik ook inzicht in mijn persoonlijkheid. Uit een persoonlijkheidstest die ik daarna deed, bleek dat ik wel érg rood was in alles. Dominant en eigengereid dus. Pas als je je tekortkomingen ziet en erkent, kun je er iets mee doen. Dat ben ik daarna gaan doen.

Ik heb geleerd minder de confrontatie aan te gaan en mensen mee te nemen. Ik praat veel meer vanuit mezelf: “Ik zie…” en “Ik voel…” Daardoor staan mensen open om met me te communiceren. Ik weet nu ook dat ik voor de muziek uitliep, en mensen niet meenam in mijn gedachtegang. Ik schoffelde hun ideeën onder. Daarom deel ik mijn plannen nu al in een vroege fase en vraag ik zelfs actief: “Denk mee, geef aan wat je ervan vindt.”

Door dit alles ervaar ik veel meer goodwill van mijn collega’s, waardoor het werk voor iedereen makkelijker werd. Deels ben ik inmiddels ‘onbewust bekwaam’ zoals dat heet, maar het vraagt nog wel oefening.”


Marco over zijn aanpak: Inzicht in karakter, en leven vanuit het hart
Karakterstructuren

“Ik luisterde naar Jeffrey en herkende er de verheven karakterstructuur van Wilhelm Reich in. Die karakterstructuur staat symbool voor ‘borst vooruit, ik ga het maken’. En daar hoort 1 prikkelende zin bij die een gesprek kan openen: “Hoe eenzaam voel je je dan?” Dat was een vraag die aankwam. Want hij voelde zich – vanuit zijn goede bedoelingen – wel ontzettend eenzaam. En hij was moe.

Vanuit de karakterstructuren kan ik coachees helpen zichzelf beter te begrijpen. Als ik een bepaalde structuur herken, kan ik de karakterelementen uit die structuur benoemen die ze zelf nog niet kenden en die hierdoor ineens zichtbaar worden. Dat geeft inzicht in en acceptatie van de eigen ‘ervaren manco’s’ en is al een grote stap naar heelwording.”

Systemisch werk

“Toen Jeffrey mede-eigenaar werd, stapte hij in een familiebedrijf met complexe structuren. Hij was daar in zijn eentje tegen aan het opboksen: Steeds voor de troepen uitlopen, niet communiceren en steeds harder werken om zijn doelen te behalen. Terwijl hij in een systeem zat dat groter was dan hij. Door hem dat in te laten zien, kon hij inzien dat dit voor hem vechten tegen de bierkaai was.”

Mediation

“Om het team te helpen met de communicatie, heb ik als een soort mediator met het hele managementteam bij elkaar gezeten. Er was oprecht de behoefte om elkaar te begrijpen. Maar dan moet je dus eerst luisteren. Zij vonden het lastig om te verwoorden wat ze wilden, maar ik kon ieders boodschap ondertitelen. Er zat emotie bij en onuitgesproken verwachtingen. Die maakte ik expliciet, waardoor de ander daarop kon reageren. Dan ontstaat een gesprek over waar het écht om gaat.”

Lichaamswerk

“Jeffrey werkt keihard en doelgericht. Hij werkte met zijn hoofd (creatief, doelen neerzetten) en met zijn buik (de doelen ook daadwerkelijk behalen). Werken en leven vanuit zijn hart (voelen en iets met dat gevoel doen) was lastig voor hem. Daarom was lichaamswerk voor hem belangrijk. We stonden samen stil bij vragen als: “Wat gebeurt er in je lijf als je boosheid voelt. Wat gebeurt er als je nu ademhaalt? Wat wil dat gevoel je zeggen? En mag je daar ook iets mee doen?”


De resultaten: Van ‘alles voor mijn bedrijf’ naar ‘intens genieten van mijn gezin’

“Ik zat echt op ramkoers: Alles voor mijn bedrijf. Als ik daarmee door was gegaan, was ik niet oud geworden. Terwijl mijn naasten het meest belangrijke en dierbare zijn dat ik heb.

Door het traject met Marco heb ik in 2019 het besluit kunnen nemen om te stoppen als directeur-eigenaar. Nu ben ik nog voor 30 uur per week aan het bedrijf verbonden als adviseur op inhuurbasis.

Door te stoppen als eigenaar, heb ik me veel meer open kunnen stellen voor mijn vrouw en kinderen. Ik heb een werkkamer thuis waarvan de deur altijd open stond, maar niemand kwam ooit binnen. Achteraf kan ik zeggen dat ik uitstraalde dat niemand bij me in de buurt moest komen.

Nu is dat totaal anders en komt mijn dochter gewoon bij me op schoot zitten. Ik heb 4 kinderen in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Zij voelen nu dat ik benaderbaar ben, dat ik luister en dat ik er ben. In hun kindertijd kon ik er niet voor ze zijn. Gelukkig kan ik nu in hun tienertijd wel een echte vader zijn.

Dat ik er weer ben voor mijn gezin in deze belangrijke jaren en daar intens van geniet, is de grootste winst van het traject met Marco. Onbetaalbaar. Hier krijg ik nog steeds kippenvel van.”


Marco over het resultaat: “Hij heeft me verrast”

“Jeffrey heeft me verrast door zijn waardenshift: Zijn bereidheid om meer te luisteren naar wat zijn lijf hem te vertellen heeft. Ik zie dat hij meer leeft vanuit zijn hart. Leidinggeven met mensen was zijn verlangen niet. Hij verlangde ernaar om leuk werk te doen, met de inhoud bezig zijn, gave dingen in de markt doen. Fantastisch dat hij die stap ook heeft gemaakt! Ik durf te zeggen dat mensen in zijn omgeving zien dat hij gegroeid is. Dat er een mooiere man staat.”


Lees hier de andere cases


In een vrijblijvend kennismakingsgesprek proef je alvast hoe het is om door mij gecoacht te worden en zet je meteen de eerste stap op weg naar opkomen voor jouw belang.

Vrijblijvende afspraak maken

Bekijk eerst mijn uurtarieven.

Deel deze pagina: