Vind

Motivatiekompas

Voelen dat er iets niet klopt in je werk, is 1 ding. Maar weten waar je dan wél gelukkig van word, en die kennis ook nog gebruiken om het werk en het leven te creëren dat helemaal bij je past, is een stuk lastiger. Het Motivatiekompas helpt je hierbij. Met een diepgravende analyse van je natuurlijke motivatie, drijfveren, en vaardigheden die je graag inzet. Het resultaat: je kiest het werk dat bij je past, en waar je gelukkig van wordt.

Voelen dat je je werk op wilskracht doet en je energie weglekt. ‘s Avonds in bed liggen, en denken ‘Is dit het nou?’. Wel weten dat er iets niet klopt in de werksetting waarin je zit, maar niet weten wat precies.

Voor mensen die hiermee worstelen, is het Motivatiekompas een perfect hulpmiddel om weer op de juiste koers te komen in je werk.

Wat is het Motivatiekompas?

Het Motivatiekompas is een autobiografisch loopbaanonderzoek dat je zelf doet. Als motivatiespecialist onderzoeken we jouw gedrag en activiteiten uit het verleden die je een gevoel van plezier en succes gaven, en trekt die rode draad door naar het heden.

Het uitgangspunt van het Motivatiekompas is simpel: als je je hele leven al plezier haalt uit bijvoorbeeld mensen helpen, iets ingewikkelds tot in detail uitpluizen, of problemen oplossen, dan zal dat nu niet veel anders zijn.
Concreet: was jij iemand die vroeger al je hele schoolklas optrommelde voor toneelstukken, goededoelenacties en het organiseren van het eindexamenfeest? Dan is het voor jou nu waarschijnlijk nog steeds natuurlijk gedrag om mensen bij elkaar te brengen en ergens het voortouw in te nemen.

Door aan te sluiten bij je natuurlijke gedrag, interesses en vaardigheden, groei je als mens en als werknemer. Het kost je immers minder moeite om je in te zetten voor iets waar je een goed gevoel van krijgt, dan wanneer je je inzet voor iets dat je tegen heug en meug doet

Hoe werkt het Motivatiekompas?

We doorlopen de analyse altijd in een vaste volgorde.

 1. Je vult online een activiteitenlijst in. Hierin beschrijf je 5 activiteiten uit je leven die je met veel plezier hebt verricht en waar je succes in had.
 2. Ik interview je vervolgens over je activiteiten. Dit interview neem ik op. Zo heb ik tijdens het gesprek zelf alle aandacht voor jou en je verhaal.
 3. Ik analyseer je schrijfopdracht en het interview achteraf.
 4. We hebben een vervolggesprek, waarin we samen het conceptrapport van je motivatieprofiel bespreken.
 5. Oplevering van het eindrapport. Dit rapport is zo uitgebreid en concreet, dat je hier zelf goed mee verder kunt: sollicitatiestappen zetten bijvoorbeeld. Soms vormt het rapport de start van een coachingstraject om een carrièreswitch waar te maken.

Je Motivatiekompas: dit staat erin

Je persoonlijk motivatiekompas bestaat uit vijf categorieën.

 • Je centrale drijfveer.
 • Je gemotiveerde vaardigheden. Deze zet je als vanzelf in, wanneer je iets doet waar je plezier in hebt. Bijvoorbeeld vragen stellen, informatie verzamelen, met de handen werken, overleggen of les geven.
 • Je gemotiveerde onderwerpen. Dit zijn onderwerpen waar je steeds weer in geïnteresseerd raakt, of waar je je graag mee bezig houdt. Bijvoorbeeld natuur en milieu, technische innovatie, educatie of zorg.
 • Je gemotiveerde werkomstandigheden. Dit zijn (werk)omstandigheden waarin je het beste tot je recht komt. Je werkt bijvoorbeeld graag in een team, of je wilt graag zelf bepalen hoe je je dag indeelt.
 • Je gemotiveerde werkverhoudingen. Dit is de rol die je van nature aanneemt ten opzichte van mensen in je omgeving. Je neemt bijvoorbeeld snel de leiding, of je bent erg gericht op het zorgen voor mensen.

Trouw blijven aan jezelf, met je Motivatiekompas

Met het Motivatiekompas heb je uiteindelijk glashelder waar je energie van krijgt, wat je leuk vindt, en waar je totaal op afknapt. Je motivatiekompas is een beschrijving van het werk dat je graag doet omdat je er goed in bent en er plezier in hebt. Dit kun je niet veranderen bij jezelf. Als uit jouw motivatiekompas bijvoorbeeld blijkt dat je een solist bent, moet je niet in een team werken waarbij alles in teamverband wordt opgepakt en besloten. Doe je dit wel, dan leidt dit onherroepelijk tot frustratie. Dat voorkom je dus door je persoonlijke motivatieprofiel te volgen.

Zo gebruik je het motivatiekompas in de praktijk

Overweeg je een nieuwe baan, een nieuw project, of carrièreswitch? Vergelijk je opties dan met je motivatieprofiel. Als je kunt functioneren in harmonie met je motivatieprofiel, doe je je werk met enthousiasme, belangstelling en energie. Doe je dat niet, dan blijf je waarschijnlijk gefrustreerd, verveeld en ineffectief. Met het motivatieprofiel in de hand, kun je jezelf en de ander kritische vragen stellen om erachter te komen of je de voldoening en het plezier gaat krijgen die je nodig hebt.

Vragen die je bijvoorbeeld kunt stellen in je sollicitatiegesprek:

 • Welk soort leidinggevende ben jij / krijg ik?
 • Welke vaardigheden heb ik vooral nodig om deze functie uit te gaan voeren?
 • In hoeverre zal ik mijn gemotiveerde omstandigheden X, Y en Z in deze functie tegenkomen?

Loopbaanonderzoek, beroepskeuzetest of Motivatiekompas: dit zijn de verschillen

Een standaard loopbaanonderzoek of beroepskeuzetest bestaat meestal uit meerkeuzevragen die je invult. Daar rolt vervolgens een uitslag uit, en dat is het. Dat kan soms nuttig zijn. Maar lang niet altijd. De voordelen van het Motiviatiekompas boven een beroepskeuzetest of standaard loopbaanonderzoek:

Een beroepskeuzetest gaat over wat je vindt. Maar je denken over wie je bent, kan soms vertroebeld zijn door wat je víndt dat bij je moet passen. Immers, als je je hele studententijd hebt gebuffeld om je rechtenstudie te halen, moet je wel moed tonen om toe te geven dat je helemaal niet zo’n boekenwurm bent, en veel liever met je handen werkt.

 • Met SIMA trap je niet in die valkuil. Je kijkt namelijk naar succeservaringen uit het verleden, en die liegen nooit. Waar kreeg je energie van? Waar liep je op leeg? Wat ging goed? Wat lukte niet? Deze antwoorden zijn gebaseerd op vroegere succeservaringen, in plaats van je denken over wat bij je past.
 • Een beroepskeuzetest doe je meestal zelf in stilte, en houdt vaak op bij de uitslag op papier. Met de SIMA motivatie-analyse krijg je er ook nog een interview en vervolggesprek bij. Zo ga je dieper, om verder te komen.

Voor wie is het Motivatiekompas?

De meeste mensen komen bij me voor het Motivatiekompas n.a.v. een loopbaanvraag. Bijvoorbeeld:

 • Een starter ontdekte dat de studie die ze omwille van haar vader deed, niet resulteerde in werk dat ze graag deed. Haar werk putte haar uit, en gaf geen bevrediging. De motivatie-analyse liet haar zien dat een andere branche haar beter lag.
 • Een veertiger merkte dat hij in zijn werk teveel dingen deed die hij niet leuk vond. Maar wat hij nou precies miste… Dát wilde hij uitzoeken, zodat hij zijn functie naar zijn hand kon zetten. Uit de motivatie-analyse bleek dat hij vroeger graag theater deed. In zijn huidige werk miste hij dat podium. Dat bleek eenvoudig toe te voegen. In plaats van zijn rapporten te mailen naar zijn klant, ging hij voortaan langs voor een presentatie.
 • Een vrouw van halverwege de 30 zocht meer zingeving. Ze had veel ervaring in de technische branche, maar was benieuwd of ze in de zorg (waar haar hart lag) ook iets zou kunnen doen voor haar boterham. De motivatie-analyse liet haar zien dat een kleine switch in het type projecten in de techniek haar drang naar de zorg al deed verminderen. Een carrièreswitch bleek dus niet nodig. 

Wat is jouw aanleiding om na te willen denken over je motivatie?

Neem de leiding over je leven
Leuk werk is voor iedereen bereikbaar! Wacht dus niet langer totdat jouw levenspuzzel zichzelf legt, maar schuif zelf de stukken in elkaar. Dan kom je tot je recht als mens. Als motivatiespecialist kan ik dit proces flink voor je versnellen. Neem daarom vrijblijvend contact met me op. Dan kijken we samen of de SIMA Motivatie-analyse geschikt is voor jou.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg