04-08-2014

Erhart merkt in de omgang met zijn team dat hij er moeite mee heeft om te gaan staan voor wat hij wil. Collega's lijken soms een loopje met hem te nemen en af en toe springt zijn baas bij om erger te voorkomen. Hij voelt zich af en toe erg klein. Hij zou het conflict wel vaker aan willen gaan, maar ja... dat is doodeng! Om nog maar te zwijgen over hoe hij dat zou moeten doen. In een kennismakingsgesprek gaan we op onderzoek uit.

Erhart vertelt over zijn ambitie van een solide team en uit het gesprek leid ik af dat hij in veel gevallen best weet waar het naar toe zou moeten met de afdeling.

Voor het team en voor de afdeling heeft hij dat best goed door. Wanneer ik hem vraag wat hij zelf wil, valt het even stil. Dan komt het er aarzelend uit: "Tsja, dat is dus een goeie vraag. Ik heb dus zelden een eigen mening en dan laat ik me makkelijk overrulen door iemand anders."

"Dat is toch raar?", murmelt hij, terwijl hij me met afgezakte schouders aankijkt. "Ik vraag me wel eens af: waarom heb ik ooit die leidinggevende positie gehad?"

Wanneer we twintig minuten later een lijst met zijn kwaliteiten op een rij hebben, wordt me wel duidelijk waarom hij als leidinggevende is aangesteld. Hij is goed in staat om te binden en is een warme collega. Dat had zijn afdeling bij zijn aantreden blijkbaar nodig. Met het boeken van concrete resultaten heeft hij niet zoveel. "Dat is nu wel nodig", citeert Erhart zijn baas.

Sinds zijn aantreden als leidinggevende zijn er regelmatig kleine conflicten. Erhart wil daar iets mee, maar hij weet niet goed wat. Dat Erhart zelf niet precies weet wat hij wil, komt hem als patroon bekend voor. Hij voelt zich vaak leeg als mensen hem vragen wat hij wil.

Wanneer we starten met het verkennen van zijn leerdoelen komt dat nog duidelijker naar boven. Erhart voelt leegt en zegt dat het moeilijk is om een conflict aan te gaan omdat hij zelf eigenlijk niet weet wat hij wil. Hij conformeert zich heel makkelijk met de wil van een ander.

Met dat gegeven starten we het traject. Erhart is opgelucht dat we in dit eerste gesprek in ieder geval zijn gevoel hebben kunnen benoemen en hij gaat werken aan het zelf bepalen wat hij wil.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.