23-06-2014

Er zijn twee collega’s vertrokken van Frits’ afdeling. Het is nu extra druk. Het management krijgt die signalen ook, maar vervult – gezien de onzekerheid en de crisis – nog even niet de vacature. En Frits is loyaal. Erg loyaal. Zo loyaal zelfs dat hij ’s ochtends 1,5 uur eerder naar zijn werk komt. Dat doet hij al zes weken. Het is hem aan te zien. Hij oogt vermoeid, is snel geraakt en in deze training verdedigt hij zijn keus om eerder te komen werken als noodzakelijk voor de afdeling.

Dat hij in een eerdere oefening in deze training aangaf dat gezondheid en gezin zijn Big Rocks zijn, lijkt hij even vergeten. Zijn loyaliteit trekt overduidelijk een wissel op zijn timemanagement thuis. Hij ziet zijn kinderen alleen nog ’s avonds. Dan gaat hij wel op tijd naar huis. Om ’s avonds zijn laptop… enfin.

Frits heeft de sterke overtuiging dat hij de problemen op zich moet nemen. Het hebben van een medewerker met die overtuiging is plezierig. Hij neemt verantwoordelijkheid. Frits draaft echter door. Hij maakt een onverantwoorde keus door roofbouw op zichzelf te plegen, waardoor het management wellicht de noodzaak tot vervulling van de vacature over het hoofd ziet! En als Frits zich binnenkort noodgedwongen ziek moet melden is er pas echt een probleem!

Wanneer collega’s Frits bevragen over zijn overtuiging en de enorme loyaliteit blijkt dat hij thuis makkelijker NEE zegt dan op zijn werk. Voor veel lezers ongetwijfeld een herkenbaar fenomeen! We onderzoeken samen hoe hij op zijn werk actiever JA kan gaan zeggen tegen zijn gezin en kinderen – en belangrijker – zijn eigen gezondheid.

Frits ontdekt in de training dat hij beter is in JA zeggen, dan in NEE zeggen. Dus zegt hij vanaf volgende week JA tegen zijn gezin. Diezelfde middag nog loopt hij bij zijn manager langs om dat te gaan melden!


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.