28-08-2014

Regelmatig blijken mensen in mijn praktijk te hopen dat ik ze tips ga geven om hun probleem op te lossen. Ze stellen bijna letterlijk de vraag: "Hoe pak jij dat aan?" Ik kijk ze soms plagend wat onnozel aan. Vaak eindigt zo'n gesprek in een inzicht dat ontstaat doordat ik alleen maar vragen heb gesteld.

In veel gevallen heb ik vooraf zelf ook geen enkel idee hoe mensen hun probleem op kunnen lossen. Wanneer ze zelf echter inzicht krijgen in hoe hun probleem is ontstaan, ze duidelijk kunnen formuleren waarom het een probleem is en ze aanvoelen wat ze nu wensen, dan ontstaat er ruimte om echte stappen te zetten.

Een mooi voorbeeld is dat van Sjors. Hij komt bij me binnen met de vraag hoe hij de balans tussen werk en privé beter in kan richten. Hij is ondernemer, werkt 50 uur per week, soms een paar uurtjes langer, hij sport veel en graag, heeft een vriendin met wie hij samenwoont en daarnaast netwerkt hij graag. Dat ziet hij niet als werk trouwens. Hij vraagt me letterlijk: "Hoe pak jij dat aan?"

Met wat doorvragen blijkt dat zijn vriendin heeft over het feit dat hij zijn prioriteiten verkeerd stelt en dat ze dat een beetje zat is. Ik suggereer Sjors dat wanneer hij zijn relatie eindigt dus het probleem van die zeurende vriendin ook opgelost is. Hij kijkt me verbaasd en half verschrikt aan: "Nee, dat is niet de bedoeling. Ik hou van haar en ik wil het anders oplossen."

Van oorzaak, via echt probleem naar wens

In mijn volhoudende onnozelheid concludeer ik voor hem dat ik dan blijkbaar niet de goede antwoorden heb. "Waar is dit probleem ontstaan?" Sjors denkt na en concludeert dat het langzaam gegroeid is, en dat zijn vriendin het nu af en toe plotseling helemaal zat is. "Wat is het probleem dan eigenlijk?" Sjors moet toegeven dat hij zich na zo'n uitbarsting van zijn vriendin een dikke week schikt en dat het dan opgelost is. Hij kan in ons gesprek niet benoemen waar zijn vriendin zich nu zo druk om maakt.

Dat is dus een huiswerkopdracht voor de volgende keer. Sjors is in dit gesprek vanuit een passieve stand in een actieve rol terecht gekomen en neemt zich voor om te gaan onderzoeken waar het nu precies fout gaat.

Hoe pak jij dat aan?

Op die aanpak sluit ik tenslotte graag aan: "Zo pak ik dat ook vaak aan!" Met een grijns neemt Sjors afscheid.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.