11-08-2014

“Tsja, maar wat kan ik dan tegen iemand zeggen als ie me zo behandelt?” Karin zit tegenover me en heeft me net twee anekdotes genoemd die haar de afgelopen weken overkwamen. Ze wil graag assertiever worden en denkt nu een situatie geschetst te hebben die echt te gek is voor woorden en waarop eigenlijk geen gewone reactie mogelijk is. "Ik laat zo over me heen lopen, of ik ga grote ruzie maken…" zo is haar overtuiging. En die ruzie ontloopt ze liever, en dus doet ze niets en zit ze regelmatig met een situatie in haar maag.

De overtuiging die Karin heeft staat haar assertiviteit danig in de weg. Ze schiet in deze situaties in de keuzestand: vechten of vluchten. En ze heeft geen idee welke andere stand er is.

Ik bevraag haar op de emoties die het botte gedrag van de ander in haar oproept. Ze zoekt zichtbaar naar woorden. Haar gezicht en lijf spreken al boekdelen, echter Karin vindt het lastig te benoemen wat ze voelt. Met een kaartspel vol emoties ontdekt ze uiteindelijk de woorden voor haar pallet aan emoties: niet serieus genomen, bedreigd en wat onnozel.

"Wat doe je nu met die emoties?" vraag ik haar terwijl ze twijfelt of ze zich nu opgelucht of beteuterd moet voelen met de drie kaartjes op tafel. "Uh... ja, dat weet ik ook niet. Het voelt in ieder geval niet lekker als ik me zo voel." Ik nodig haar uit dat eens onder woorden te brengen naar haar opponent uit een van de anekdotes.

In het rollenspel dat volgt geeft ze haar gevoelsreflectie nog wat onwennig en timide. Ik merk als opponent dat ik geraakt word door haar openheid. Dat de sfeer aan tafel omslaat merkt Karin zelf ook op. Het gedrag van haar opponent is plots bespreekbaar. Dat sterkt haar. Na het oefenen van nog drie situaties gaat ze met een veilige huiswerkopdracht naar huis.

Ze gaat de komende week woorden geven aan alle emoties die in haar opwellen. Ze zal zelf kiezen of ze die ook al hardop uit gaat spreken naar mensen die deze emoties in haar oproepen.

Met een zichtbaar rechte rug neemt ze afscheid.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.