03-07-2014

"Ja, ik ben soms gewoon een botterik. Ik denk niet dat dat ooit nog kan veranderen, hoor!" Gerard staat sinds hij zijn coachtraject bij mij startte steeds meer open voor feedback. En soms echt niet. Zakelijk bijvoorbeeld. Hij vindt het vaak ook maar klein gezeur. Hij bedoelt het tenslotte altijd goed en dat mensen het dat anders opvatten is niet zijn probleem. Tot hij zijn relatie met zijn vriendin Yvonne zijdelings aanhaalt. Daar krijgt hij wel graag even een spiegel op voorgehouden! Hij snapt soms echt niet wat daar gebeurt.

Gerard's houding kost hem zakelijk soms een relatie, maar de zaken gaan gewoon best aardig, dus dat is niet zo pijnlijk. In zijn relatie met Yvonne echter, heeft hij veel geïnvesteerd en dat wil hij graag goed houden.

Na wat anekdotes over zijn privé constateer ik de parallellen met de zakelijke praktijk. En Yvonne blijkt hem vaak feedback te geven die hij - ja, ik ben nou eenmaal soms bot - niet echt oppikt. Haar feedback krijgt in ons gesprek het label "klein gezeur" mee. Dan blijkt dat zodra ze er genoeg van heeft, ze hem in niet mis te verstane bewoordingen confronteert. "Dan ontploft ze bijna", zegt hij met een lichte gene.

Na wat doorvragen ontstaat er een inzicht bij Gerard. Yvonne houdt van hem en investeert graag in hem. Zoveel zelfs, dat ze klein gezeur net zo lang blijft stapelen tot het bij haar ontploft. "Nou, dan is het me vaak wel duidelijk hoor, en dan verander ik ook wel wat in mijn gedrag", haast Gerard te melden. Yvonne toont hem haar liefde. Grote liefde. Het inzicht dat hij dus klein gezeur laat lopen om daarna met grote liefde te worden overladen verrast hem. Hij heeft stof tot nadenken.

Hij ziet ook ineens in dat zakelijke relaties ook zo werken, maar dat zakelijke liefde vaak niet zo vasthoudend wordt geuit. Hij ziet een goede reden om voortaan wat meer open te staan voor feedback. Hij loopt weg met een dikke glimlach.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.