19-06-2014

"Ik kan zelfs op de Noordpool een koelkast verkopen!" Met flink wat aversie citeert Ingmar een oud-collega van hem. Dat was zo'n gladjakker. Zo een met praatjes waarvan je op voorhand al wist dat er maar de helft van klopte. "En weet je wat ik zo erg vind", vervolgt hij: "Eigenlijk zou ik ook zo willen zijn." De allergie uit de kernkwadranten van Daniel Offmann in een notendop samengevat!

Ingmar is niet zo geel*. Hij is juist veel meer groen*. Meer introvert. Hij heeft meer oog voor de mens en hoeft niet per se snel te scoren als het om verkopen gaat. Hij wil een band opbouwen met mensen, om zo een relatie op te bouwen die tot goede verkopen leidt. Meer investeren in de lange termijn. Maar ja, nu hij een nieuwe baan zoekt, is het natuurlijk wel nodig om in een sollicitatiegesprek veel geel te laten zien! Want daar zitten verkoopleiders op te wachten. Ingmar is er van overtuigd. En speels daag ik hem uit om dan eens wat van dat gele gedrag te vertonen. Toe dan, oefenen maar! Na twee halfbakken pogingen is het wel helder. Dat wordt niks.

Ingmar ziet het zelf ook in. We komen op het thema authenticiteit. En op de vraag of hij vanuit zijn talent en kwaliteiten ergens aan de slag wil, of dat hij gewoon een baan wil, ongeacht of dat bedrijf bij hem past. Als Ingmar daar over nadenkt ontdekt hij dat zijn focus op dit moment vooral ligt op het krijgen van een nieuwe baan. En dat verbaast hem zelf ook. Want als hij iets niet wil, dan is het wel een baan die niet bij hem past.

We besluiten het gesprek met de conclusie dat een bedrijf hem ook moet liggen. En dat dus alleen kan als ze zijn groene kant waarderen. Hij wil verkopen en mensen aansturen en ondersteunen vanuit die kwaliteit. En als een bedrijf dat niet ziet: dan niet! Zo wordt het zoeken naar een vacature makkelijker. Want er is minder keus! Ingmar gaat vol goede moed naar huis!

* Uitleg over rood, geel, groen en blauw talent vind je elders op deze site! xxx Link naar DISC-analyse


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.