19-04-2020

Een carrièreswitch, groeien in leiderschap, persoonlijke vaardigheden verbeteren… Iedereen heeft wensen, doelen en problemen. De gemene deler bij dit alles is: je bent bij punt A, maar je wilt naar punt B.

Vaak halen we ons doel niet. Terwijl we het echt graag willen.

Hoe komt dat?

1: Je hebt geen doel

Als je niet weet wat je doel is, hoe verwacht je daar dan te komen?

De oplossing: stel een doel, en visualiseer het zo concreet mogelijk. Hoe ziet je leven er over een jaar uit?

Een voorbeeld: stel je wilt gelukkiger zijn in je werk. Als je niet weet hoe dat geluk er voor jou uitziet, hoe verwacht je daar te komen? Je zult je dus een ideale situatie voor moeten stellen: Wat betekent geluk op je werk voor jou? Hoeveel uur werk je dan? Bij wat voor soort bedrijf? Wat voor types zijn je collega’s? Wat is de inhoud van je werk? Alle vragen die nodig zijn om een gedetailleerd ideaalbeeld te kunnen schetsen.

2: Je hebt geen proces / systeem

Om een big hairy goal te halen, is het nodig dat je weet hoe je daar komt. Wil je een bijvoorbeeld een betere leider worden, dan is het niet alleen belangrijk dat je weet hoe dat er voor jou uitziet (zie punt 1), maar ook dat je weet welke kleine stappen er dagelijks nodig zijn om daar te komen. Zo doe je dat.

Overzicht:

Breng het probleem in kaart: Wat zorgt er nu voor dat je dat doel nog niet hebt bereikt? Welke kennis, vaardigheden of gedrag is ervoor nodig? Welke sterke en zwakke punten heb je? Wat zijn de voordelen van je doel behalen, en wat zijn bedreigingen die je van je doel afhouden? Voor dat laatste zoek je per punt naar oplossingen.

Kiezen:

Vind uit op welke punten je een gat hebt te overbruggen. En bepaal hoe je dat gaat doen. Ga je coaching on the job doen om te groeien in leiderschap? Boeken lezen om een kennisgat op te vullen? Meer sporten en beter eten, zodat je je fitter voelt en beter presteert op je werk? Iets anders?

Doen:

Beschrijf alle stappen die ervoor nodig zijn om je grote doel te bereiken. Maak dan je doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, en tijdgebonden) om ervoor te zorgen dat je je doel haalt.

3: Je bent gefocust op het probleem

Kleinere ondernemers met een snelgroeiend bedrijf doen vaak nog steeds veel werk dat ook door een secretaresse of medewerker gedaan kan worden. Terwijl ze eraan toe zijn om taken en verantwoordelijkheden te delegeren. Maar ja, ze zijn zo druk, dat ze geen tijd hebben om iemand aan te nemen of in te werken.

Wanneer je niet langer focust op het probleem, maar op de oplossing, zou je het zo aan kunnen pakken: maak een concrete werk- en taakbeschrijving van het werk. Zet die lijst uit in je netwerk en plan deze week nog twee gesprekken in met potentiële kandidaten uit je netwerk. Al is het je nichtje. Zij kan je in ieder geval een deel van het werk uit handen nemen, waardoor je toe komt aan het zoeken naar die echt goede kandidaat.

4: Uitstelgedrag, en waarom de standaardoplossing niet werkt

Een doel behalen is leuk, de weg ernaartoe is dat niet altijd. Het gevolg: uitstelgedrag.

Getting things Done. Timemanagement voor Dummies. Eat the frog. Zoek een accountability-partner. Je kunt maanden vooruit met alle boeken en tips die zijn geschreven over timemanagement en dingen gedaan krijgen.

Vaak werken ze niet.

Omdat er iets ander speelt.

Vaak liggen angsten en oude overtuigingen aan de basis van uitstelgedrag. Deze kom ik vaak tegen bij mijn coachees:

  • Niet durven kiezen: A kiezen, betekent B en C niet doen. En dus kiezen ze niet. Waarbij ze vergeten dat niet kiezen óók een keuze is.
  • Angst voor succes: Als je ineens dingen wél bereikt, verandert je leven. Mensen kijken anders naar je. Je steekt je hoofd boven het maaiveld. Er komt druk bij kijken. Dat is voor veel mensen eng.
  • Angst om te falen. Waardoor ze stilstaan. Eindeloos werken aan de condities om te starten met hun doel, maar niet welken áán hun doel. Failing forward is de enige manier om door ervaring beter en succesvoller te worden.
  • Het gezin en omgeving van herkomst. Als je vroeger klein gehouden bent, lukt het je misschien niet om nu groot te denken. En als vroeger alles voor je beslist werd, ben je misschien niet gewend zelf aan het roer van je leven te staan, waardoor je het gevoel hebt dat alles je overkomt.

In mijn coachingstrajecten gaan we met dit soort angsten en overtuigingen aan de slag.

Welke doelen saboteer jij op dit moment?

Ieder mens heeft doelen. Maar ook obstakels die ervoor zorgen dat die doelen een leven lang niet gehaald worden. Tenzij je uit je comfort zone durft te stappen. Daar is moed voor nodig. Ik help je daar graag bij in mijn individuele training timemanagement.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.