08-07-2014

Johan vraagt zich af waarom hij de afgelopen vijf jaar zes werkgevers heeft gehad. Tsja, het overkwam hem min of meer. En nu krijgt hij er vragen over van potentiële werkgevers. Want het typeert zijn cv. Hij struint veel vacatures af, maar blijft ook een beetje hangen in zijn daadkracht. Hij voelt dat hij zijn komende sollicitaties anders aan zal moeten pakken.

Johan is goed in het aanvoelen van wat de omgeving wenst. Als verkoper en accountmanager was hij succesvol. Hij somt zonder moeite drie of vier anekdotes op, die illustreren hoe hij afstemt met zijn gehoor. En vaak met succes. Ook in onze gesprekken valt zijn sensitiviteit op dat punt me op.

Ik suggereer dat hij dat dan in sollicitatiegesprekken ook wel goed zal kunnen. “Oh ja”, glimlacht hij bescheiden. Dan valt hij stil. Het dringt tot hem door dat daar de crux zit. In sollicitatiegesprekken weet Johan de werkgever helemaal in te palmen. Iedereen heeft er een goed gevoel bij, en hij krijgt de baan bijna als vanzelf.

“Dat is dan mooi”, plaag ik hem: “Jij hoeft nooit lang werkeloos te zijn, want jij kan overal snel aan de slag.” Johan protesteert voorzichtig op mijn stelling: “Maar ik wil nu wel een keer een baan waarin ik langer dan 1 jaar kan blijven.”

Vanuit de zekerheid dat Johan zich makkelijk matcht met een werkgever, draaien we de rollen eens om. Johan gaat nu op zoek naar wat de werkgever voor Johan te bieden heeft. Johan vindt het lastig dáár kritisch in te zijn. Hij wil nu eenmaal graag snel een nieuwe baan.

We besluiten een talenten- en drijfverenanalyse in te zetten. Zo ontdekt Johan waar zijn kwaliteiten liggen en wat hem drijft. We komen er bij het bespreken van die analyses al snel op dat hij in vorige functies inderdaad dingen deed die niet bij hem pasten. Nu we een duidelijk beeld krijgen van wat Johan graag wil, kan hij gericht op zoek naar de juiste vacature.


Read more about:


Share this article:

I like to share the special moments I have with my clients. Out of respect for their privacy, I change the names and functions of the main characters and combine multiple characters into one story.


In an obligation free introductory meeting you get a taste of what it is like to be coached by me and you immediately take the first step towards standing up for your interests.

Book an obligation free appointment

Take a look at my fees first.