Vind

Master Practitioner Coach

23 maart 2016

EMCC | NOBCO Master Practitioner Coach

EMCC Master Practitioner Coach.pngVandaag kende de EMCC | NOBCO mij mijn accreditatie toe op Master Practitionerniveau. Voor mij een belangrijke erkenning van mijn vakmanschap en kwaliteit. Voor jou als klant een extra zekerheid in kwaliteit en professionaliteit.

Waarom een NOBCO EIA-accreditatie?

Het Competence Framework zoals dat door de European Mentoring en Coaching Council is opgesteld vormt een prachtige basis met 112 vaardigheidsindicatoren waar een professionele coach zich in dient te bekwamen. Kwaliteit in coaching vind ik belangrijk. Op het niveau van Master Practitioner Coach beheers ik al deze vaardigheden, verdeeld over 8 competentiecategorieën.

logo-nobco-4sterren.pngVoor mij was de accreditatie meer dan het verwerven van een papiertje. In 2014 deed ik voor de eerste keer een aanvraag. Deze werd afgewezen. Sindsdien ben ik de aanvraag vooral ook als een ontwikkelinstrument gaan zien. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen omdat ik kritischer naar mijn eigen competenties ben gaan kijken en daar in mijn supervisie ook gericht feedback op heb gevraagd.

Hoe ik de accreditatie tot Master Practitioner verkreeg

DSC_0751.jpgVoor het aanvragen van de accreditatie diende ik een omvangrijk portfolio samen te stellen. Naast de onderbouwing van maar liefst meer dan 1000 coachuren en 150 coachcliënten heb ik leerjournaals moeten overleggen van momenten uit mijn coaching en mijn reflectie op die momenten.

Daarnaast heb ik mijn keuzes voor opleidingen, mijn leerervaringen daarbinnen en de toepassing van die nieuwe vaardigheden in de praktijk moeten onderbouwen. Mijn visie op coaching, mijn bijdrages aan het vak en de onderbouwing van de 112 vaardigheden werden gevraagd. Het leverde een portfolio op van 180 bladzijden.

Twee assessoren van de NOBCO namen mijn aanvraag kritisch door en tot slot werd ik in een interview bevraagd op mijn input.

Wat merk jij van coaching door een Master Practitoiner Coach?

Heeft het meerwaarde om een coach te kiezen die een EIA-accreditatie op Master Practitionerniveau heeft? Ik kan natuurlijk niet anders dan die vraag beamen.

En tegelijkertijd wil ik eerlijk zijn: het zou zomaar kunnen dat een coach zonder deze accreditatie ook heel goed is. Van een coach met een EIA-accreditatie mag je er vanuit gaan dat deze getoetst is op de gevraagde kwaliteitseisen van de NOBCO.

Een coach met een accreditatie heeft zichzelf willen laten toetsen en onderstreept zijn bereidheid zich kritisch te laten beoordelen. Steeds meer coaches doen dat en steeds meer opdrachtgevers zoeken er gericht naar.

De huidige aantallen van geaccrediteerde coaches zijn, in afgelopen volgorde van niveau:

Accreditatieniveau Aantal
Master Practitioner Coach 42
Senior Practitioner Coach 194
Practitioner Coach 200
Foundation Coach 481
(Nog) niet geaccrediteerde
NOBCO-coaches
806

Op de website www.nobco.nl kun
je zelf zoeken naar een EIA-coach
bij jou in de buurt.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg