Vind

Persoonljjke ontwikkeling

Iedere dag leren.
Ik word er zo blij van!

Persoonlijke ontwikkeling

Loop je in je leven of werk steeds tegen dezelfde problemen aan? Staat je eigen handelen jezelf in de weg en kom je maar niet uit die vicieuze cirkel? Dat kan enorm frustreren, en je zelfontplooiing danig belemmeren. Maar waarom is persoonlijke ontwikkeling eigenlijk zo lastig? En wat is het geheim van diepgaande verandering?

Veranderen is moeilijk

Boeken en blogs lezen, met vrienden praten, eindeloos googlen: vaak heb je al een heel traject achter de rug om je gewenste verandering mogelijk te maken. En toch lukt het je niet om uit dat patroon te komen. Hoe komt het toch dat personal development zo moeilijk is? Dit zijn de belangrijkste redenen. Ik ben benieuwd of je ze herkent.

1: Niet kunnen voelen
In Nederland zijn we sterk cognitief opgeleid. Het is moeilijk om contact te maken met ons eigen lijf, en juist daar ligt de basis van onze drijfveren en kernwaarden. Wanneer je die niet kunt voelen, mis je iets belangrijks.

2: Oud gedrag is ingesleten
Je huidige gedrag is tientallen jaren oud en bleek vaak effectief. Jouw ouders gaven je waarden en normen mee. Nieuwe normen en een nieuwe levensfase vragen vaak om nieuwe vaardigheden.

3: Nieuw gedrag is eng
Mensen kennen je zoals je bent. Personal development betekent nieuw gedrag uitproberen. Dat schrikt mensen af. Tenminste, dat denk je. En je bent het zelf ook niet gewend. Misschien kwets je mensen door jouw grenzen aan te geven, of sta je voor gek als je iets nieuws doet. Daarom doe je maar niets...

4: Gebrek aan motivatie
Misschien weet je al precies hoe je je persoonlijke ontwikkeling wilt aanpakken. Maar vind je het vaak lastig om telkens weer de moed op te brengen en de energie te vinden om actie te ondernemen. En een kleine tegenslag demotiveert je makkelijk om af te haken.

Hoe je hersenen werken

Ontketen je brein - Theo Compernolle.jpgTheo Compernolle, wetenschapper en auteur van het boek 'Ontketen je brein' schrijft dat je reactieve brein als een automatische piloot werkt in situaties die je eerder hebt meegemaakt. Je zult tijd en rust moeten nemen om je reflectieve brein na te laten denken en bewust te laten werken aan nieuw gedrag.

Bestel dit boek!

Hoe dat in de praktijk werkt, is prachtig te zien in dit filmpje over het afleren van fietsen.

Ingesleten patronen

Gedrag en gewoonten zijn sinds je jeugd geprogrammeerd in je hersenen, je systeem en je omgeving. Jij en je omgeving zijn dus gewend aan dat gedrag. Het is daarmee extra lastig om nieuw gedrag in te gaan zetten.
En nieuw gedrag aanleren kost ook flink wat doorzettingsvermogen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het maar liefst 5 weken kost om nieuw gedrag eigen te maken. Nieuw gedrag en nieuwe patronen aanleren kost dus moeite en tijd.

Wat wil je nou écht?

Veel mensen leggen zich bij de situatie neer, of kopen steeds weer een ander zelfhulpboek. Maar eigenlijk willen ze natuurlijk iets heel anders...
Wat iedereen het liefste zou willen, is:

  • Triomfen behalen in een leuke baan
  • Iets succesvol in de wereld kunnen zetten
  • Jezelf nuttig voelen en bekwaam
  • Plezier ervaren in het dagelijks leven
  • Blij en tevreden zijn met wie je zelf bent

Het geheim van diepgaande verandering en zelfontplooiing

Het geheim van de diepgaande verandering en zelfontplooiing is een diep bewustzijn van je eigen handelen. Iedere keer blijkt dat die mensen die zich ten diepste bewust zijn van hun drijfveren, hun angsten en belemmeringen, het lukt om hun doelen te verwezenlijken. Ze leren geen oud gedrag af, ze leren nieuw gedrag aan! Dat is persoonlijke ontwikkeling.

Waarom alleen boeken en tips niet helpen

Het is fijn dat er veel boeken en websites zijn over persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing. Ze zijn vaak waardevol, maar het grote nadeel is dat ze een algemeen verhaal vertellen, dat niet exact is afgestemd op jouw persoonlijkheid en unieke situatie. Daarnaast is theorie altijd eenrichtingsverkeer: het is lastig vragen stellen aan een bundel papier of een computerscherm.
Persoonlijke coaching kent deze problemen niet. Coaching is namelijk altijd gericht op wie jij bent als individu, en wat jij in jouw persoonlijke ontwikkeling wil bereiken. Jouw doelen en valkuilen staan centraal! Daarnaast is het een dialoog. Je kunt dus vragen stellen. En vindt antwoorden. Waardoor je groeit.

Natuurlijk maak ik ook gebruik van modellen, boeken, tips en trucs. Maar altijd ter ondersteuning van jouw persoonlijke traject. Bekijk mijn tools. [link]

Lifecoaching. Iets voor jou?

Heb je er wel eens aan gedacht om serieus met iemand over je zelfontplooiing te praten? Ik vertel je graag meer over mijn aanbod in lifecoaching.

Assertiever worden

Ruimte innemen en opkomen voor je eigenbelang: dat is assertief zijn. Lees verder en begin vandaag nog!

Lees meer »

Stress verminderen

Ik vertel je graag meer over de oorzaken van stress en de gevaren ervan. Maar ook: antistresstips!

Lees meer »

Effectief communiceren

Beter communiceren is weten wat je wilt, in contact raken, en de juiste vragen stellen. Ik vertel je er meer over!

Lees meer »

Grenzen aangeven

Waarom is grenzen stellen zo lastig, en wat kun je hieraan doen? Met deze tips zet je zelf de eerste stappen.

Lees meer »

Slimmer werken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.

Lees meer »

Talent management

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa.

Lees meer »

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg