Vind

Assertiever worden

De ander bevragen op zijn belang
geeft mij ook ruimte
mijn belang te noemen.

Assertiever worden

Overkomt het je vaak dat je jezelf schikt naar wat anderen willen? Je hebt dan waarschijnlijk zelden ruzie, maar wel vaak een ontevreden gevoel met de situatie waarin je terechtkwam. De oplossing ligt in assertiever worden. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe kun je de eerste stap zetten op weg naar assertief gedrag?

Gebrek aan assertief gedrag kan je behoorlijk remmen.

  • Je wilt meer gaan sporten doordeweeks, maar bent bang dat je partner het maar niks vindt om vaker alleen te zijn.  Daarom ga je maar niet.
  • Op je werk wil je onderdeel worden van een nieuw project, maar je vindt het spannend om aan te geven dat dat goed is voor je. Daarom loop je het project mis.
  • Je eigen collega’s krijgen wel een salarisverhoging omdat ze het ter sprake brengen. maar jij doet je mond niet open. Daarom blijf je hangen in die lagere schaal.

Assertief worden betekent dat je je eigenbelang gaat inzetten. Ook als dat tegen het belang van de ander ingaat. Eigenlijk betekent het ruimte innemen voor jezelf. En dat mag. Dat dat spannend kan voelen, is logisch. Maar het is ook de moeite waard.

Mwah_Marco Tieleman_online3.jpg

 

Hoe ontstaat gebrek aan assertief gedrag

Gebrek aan assertief gedrag komt vaak voort uit jeugdpatronen. Er werd misschien gezegd of uitgestraald: jij stelt toch niks voor, of: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Of misschien waren er mensen in je omgeving die nogal dominant waren. Of misschien kom je uit een omgeving waarin het normaal was dat je je schikte naar wat er van je verlangd werd.
Al deze voorbeelden hebben één ding gemeen: je hebt nooit geleerd dat er ruimte mag zijn voor jouw eigen belang! Assertief gedrag was uit den boze.

Wanneer is assertiever worden iets voor jou?

Je vraagt jezelf vaak af wat jij nu eigenlijk wil. Je houdt je mond omdat je bang bent dat het gek gevonden wordt als jij ook vertelt wat je wilt. Je merkt dat je in je vriendengroep eigenlijk zelden doet wat jij leuk vindt. En zo kan ik je nog wel een paar voorbeelden geven. Maar waar het eigenlijk op neer komt: als jij het gevoel hebt dat je jezelf teveel schikt naar wat je omgeving van je verlangt, dan wil je eigenlijk assertiever worden.

Het sinaasappelexperiment over assertief gedrag

Sinaasappel.jpgDoe je mee aan een klein experiment over assertief gedrag? Goed, we beginnen direct. Stel je voor: je bent met iemand samen. Er ligt 1 sinaasappel op tafel. Jullie willen hem allebei hebben, maar er ligt er echt maar eentje. Wat doe je?

A. Ik geef hem aan de ander.
B. We delen hem.
C. Ik neem hem zelf.
D. Iets anders.

Omdat je op deze pagina over assertiever worden terecht kwam is de kans groot dat je voor A of B koos. Assertief gedrag gaat over krijgen wat je wilt zonder de belangen van een ander te schaden. En nu heb je hooguit een halve sinaasappel.
Je had heel goed voor optie ‘D’ kunnen kiezen. Hierdoor krijg je namelijk wél meer dan de helft van de sinaasappel, zonder dat je agressief of onaardig gevonden wordt. Hoe dat kan? Ik vertel je er meer over in onderstaand filmpje!

[invoegen filmpje]

Tips om assertiever te worden

Assertief worden begint met weten wat je nou eigenlijk wil. In elke situatie mag jij iets willen. Zodra je dat helder hebt, dan ken je ook je belang. Dat belang kun je 100% inzetten, maar je kunt ook starten op 60%. Je zult zien dat er vanzelf rekening gehouden gaat worden met wat jij benoemt als belangrijk voor jou.

Assertiviteitstraining

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal, en zou je graag assertiever worden, maar dan wel met hulp en feedback? Dan zou je de ondersteuning van mij als coach kunnen overwegen. In de individuele assertiviteitstraining help ik je hierbij. Hierin leer je ruimte in je leven creëren voor wat jij leuk vindt, en wat voor jou belangrijk is.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg