Vind

Die Wet van Sinterklaas,
die spreekt mij wel aan.

Effectief communiceren in 3 stappen

Effectief communiceren en effectief vergaderen is zo makkelijk nog niet. In mijn praktijk blijkt dat de sleutels tot effectief communiceren en het oplossen van communicatieproblemen liggen in 3 elementen. Weten wat je wilt, in contact raken, en de juiste vragen stellen. Met deze gesprekstechnieken kun je leren communiceren!

Stap 1. Weten wat je wilt (zeggen)

Leren communiceren, maar ook effectief vergaderen begint bij weten wat je wil. Ken je de Wet van Sinterklaas? “Als je niet precies zegt wat je wil, dan krijg je iets anders!”Het is dus erg zinvol om voordat je iets gaat zeggen, precies te weten wat je eigenlijk wenst. Dat kan nog een hele klus zijn. Heb je mentaal nog niet scherp wat je precies wilt, raadpleeg dan je onderbuik eens. Dat helpt al een stuk!

Als je wil oefenen in wat je wil, geef ik je nu vast een oefening om je doel SMART te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Je kunt die oefening hier gratis downloaden. Dit document helpt je ook bij de start van een coachtraject, maar dat terzijde!

pdf-icon.png  SMART doelen stellen

Stap 2. In contact raken, om een contract te maken

Als je je doel eenmaal helder hebt, dien je de ander zo aan te spreken dat hij je hoort. Daarvoor is contact nodig. Pas als je dat hebt, kan een contract ontstaan (een afspraak die je mondeling kunt maken) Ik ondervind de noodzaak tot contact in mijn dagelijks leven als vader: wanneer mijn kinderen vol opgaan in hun spel, kan zelfs de vraag of ze een ijsje willen onbeantwoord blijven! Over communicatieproblemen gesproken…

Van contact … 

Hoe ontstaat contact? Dat kan op verschillende manieren, en daar heb je geen ingewikkelde gesprekstechnieken voor nodig. Een tikje op de schouder van een medereiziger dat je er langs wil, je wenkbrauw lichten om je oogcontact te bevestigen, een vuist op tafel om in de vergadering de aandacht te trekken, en zo zijn er nog veel meer manieren te verzinnen.

Wanneer je jezelf onzeker voelt om in grote groepen contact te maken met een van de aanwezigen, of aan te sluiten bij een groepje, dan weet je waar ik het over heb. Het voelt vaak als een drempel om dat te doen. De angst om afgewezen te worden kent bijna iedereen wel in zo'n situatie.

… naar contract

Na contact, komt dus contract. En het juiste contract ontstaat door de juiste vraag te stellen!

Stap 3: De juiste vragen stellen: open of gesloten

Welke vraag je stelt bepaalt in belangrijke mate welk antwoord je krijgt. Op de vraag: 'Wil je wat drinken' komt eenvoudig het antwoord 'Ja'. Dat is dus niet wat je wilde weten. Je kunt dan beter de vraag stellen: 'Wat wil je drinken?'. Het antwoord 'niets' is dan ook duidelijk.

Vergelijk eens:
1. Zijn er mogelijkheden om dit op te lossen?
2. Welke mogelijkheden zijn er om dit op te lossen?

De eerste zin zal je brein makkelijk invullen met een NEE als hij niet 1, 2, 3 een oplossing kent. De tweede zin maakt dat je na gaat denken over de mogelijkheden die er zijn. Die zin activeert!

Kortom: gesloten vragen houden het brein inactief. Open vragen stimuleren het brein en dus ook het gedrag van de ander. Hierin slim keuzes maken, ook dat is effectief communiceren.

Suggestief of niet?

Afhankelijk van je doel kun je in het stellen van een vraag een suggestie meegeven. Mijn kinderen vraag ik regelmatig of ze een heel of half glas water willen drinken. Een gesloten vraag, waarop het antwoord altijd maakt dat ze water drinken... Je stuurt hiermee de ander in jouw richting. Ook dat is effectief communiceren.

LSD helpt
Ik kan je verder nog wat LSD aanbevelen. LSD staat voor luisteren, samenvatten en doorvragen en het werkt verbluffend goed. LSD is de katalysator van een boeiend gesprek waarin beide gesprekspartners verder komen. Altijd! Je zult merken dat wanneer je LSD toe gaat passen in je dagelijks leven je verrast wordt en je samenwerking soepeler wordt.

Ondersteuning bij effectief communiceren?
Merk je ondanks deze tips en inzichten dat het je toch moeilijk afgaat om effectief te communiceren, of effectief te vergaderen? Zou je beter willen leren communiceren? Dan zou je de ondersteuning van mij als coach kunnen overwegen. In een maatwerktraining effectief communiceren breid je jouw communicatierepertoire uit zodat je voortaan een stuk minder communicatieproblemen hebt, duidelijk maakt wat jij wil, en je doelen beter bereikt.

Lees meer over de Persoonlijke Communicatietraining.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg