Vind

Grenzen aangeven

Door mijn grenzen aan
te geven sta ik meer
ontspannen in mijn werk.

Grenzen aangeven

Gebeurt het vaak dat je je in een hoekje gedrukt voelt? Durf je geen nee te zeggen? Is grenzen aangeven moeilijk? Daar kun je soms doodmoe van worden. Maar waarom is grenzen stellen zo lastig, en wat kun je hieraan doen? Ik geef je vast wat tips.

Waarom grenzen aangeven spannend is

Vind je het moeilijk om de ander van je af te houden, op fysiek of emotioneel vlak, of in de zakelijke context? Je bent niet de enige. Je eigen grenzen stellen is voor veel mensen spannend. We horen graag bij een groep en we worden graag aardig gevonden. “Hoe erg is het dan om een keer even iets te doen wat je eigenlijk liever niet zou willen?”, denk je dan…
Slachtoffers van fysiek geweld weten dat het van kwaad tot erger kan gaan. Mensen waarbij een psychisch grens wordt overschreden omdat ze geen nee zeggen, kunnen het vaak langer verduren. Maar de schade is er niet minder om.

Wat is de oorzaak?

Moeite met grenzen aangeven heeft vaak te maken met het vermijden van conflicten en de diepe wens om aardig gevonden te worden: “Nee zeggen, of zeggen dat ik het anders wil? Dan vinden ze me vast niet aardig.” Vanuit die angst geef je toe, en laat je grenzen aangeven wel uit je hoofd. Maar eigenlijk wilde je iets anders. Dat levert vaak een intern conflict op, stress en een boel frustratie en teleurstelling.
Of misschien ga je gaat een hekel krijgen aan de andere persoon. Terwijl de andere partij vaak oprecht niet weet wat jij wil, en vaak ook maar gewoon met een voorstel komt, vanuit de gedachte: “Als hij of zij iets anders wil, dan hoor ik het wel.”

Leren grenzen stellen met de dubbele DIA

Ik geef je graag tips om misschien de eerste stap te zetten naar grenzen aangeven en nee zeggen.

Grenzen stellen doe je door gebruik te maken van een eenvoudig model: De Dubbele DIA. In drie stappen geeft het model aan wat je te doen staat als iemand over je grens gaat.

1:  Direct en Duidelijk zijn als je iets niet wilt

Het start met duidelijk zijn, want jouw grens is belangrijk! “Nee, dat ga ik niet doen”, is een heel duidelijke zin. Je laat hierin geen ruimte door woorden als eigenlijk, in principe, OK, of eventjes. Daarmee kan een ander namelijk het gevoel krijgen dat het misschien toch wél lukt. En als de deur op een kier staat, kan hij misschien ook wel open, toch?

2: Informatie Inwinnen

Bevraag iemand wat maakt dat hij dat wil. Onderzoek zijn belang. VRAAG om informatie. Benut LSD: luisteren, samenvatten, doorvragen. Je toont je goede wil om het probleem van de ander te verkennen en daarin mee te denken. Vragen die je hierbij kunnen helpen: “Wat maakt  dat dit belangrijk voor je is?” Wat zou je probleem ook op kunnen lossen? Voel je geenszins verplicht om zelf informatie te geven!

3: Alternatieven Aandragen

Vervolgens ga je Alternatieven Aandragen. Vaak gebeurt het dat de ander zelf nog niet aan dat alternatief had gedacht. Soms is een alternatief sneller, goedkoper, eenvoudiger, of gewoonweg eerlijker.
En wat nou als de alternatieven niet aanslaan? Dan behoud je nog steeds het standpunt van Direct en Duidelijk zijn: wat er door de ander gevraagd is, gaat niet gebeuren. Punt.

Laat je inspireren door mijn blogs over grenzen aangeven

Misschien is het nog een stap te ver om deze tips al direct in de praktijk te brengen. Denk er dan gewoon eens over na, voel wat het met je doet. Of laat je inspireren door mijn blogs over grenzen aangeven. Hierin beschrijf ik de verhalen van coachees, en hoe opgelucht ze waren toen bleek dat de methode van de Dubbele DIA echt goed werkt in grenzen stellen en nee zeggen!

Training Grenzen stellen

Ben je enthousiast geworden door dit verhaal, en zou je de tips over grenzen aangeven en Nee zeggen wel toe willen passen, maar dan wel met hulp en feedback? Dan zou je de ondersteuning van mij als coach kunnen overwegen. In de individuele maatwerktraining Grenzen stellen werk je aan je eigen IK-sterkte zodat je voortaan zelf bepaalt waar je JA of NEE tegen zegt.

Over de maatwerktraining Grenzen stellen is meer te lezen op deze pagina.

Werkenergieanalyse

Wanneer je niet zo goed weet waar je grenzen liggen en wat je nu zoveel energie kost of geeft, dan is de Werkenergieanalyse een goed instrument om een coachtraject mee te starten. Je leest er meer over op de pagina over de Werkenergieanalyse.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg