Vind

Slimmer werken

Met het doel voor ogen is het resultaat dichtbij.

Slimmer werken

Weten wat je doelen zijn en welke stappen je moet zetten om daar te komen. Geen tijd en energie verliezen aan wat niet belangrijk is. Beter time management. Dát is slimmer werken. Ik geef je in dit artikel tips om nu al slimmer te gaan werken!

Iedereen heeft wensen, doelen en problemen. De gemene deler bij dit alles is: je bent bij punt A, maar je wilt naar punt B. Na een aantal keer enthousiast proberen, blijkt dan dat het heel lastig is om stappen in de goede richting te zetten en verandering aan te brengen in je leven.

Hoe komt het?

Mensen weten vaak niet goed naar welk doel ze toewerken. Daardoor zijn ze vaak met kruimelwerk in het nu bezig, zonder te werken aan het bereiken van hogere doelen voor over x maanden of y jaar.
Daarnaast zijn we reactieve wezens. Vanuit gewoontes volgen we in onze hersenen en dus ook fysiek steeds hetzelfde patroon. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.
Je zit vast in oude patronen, hebt problemen met time management, of weet gewoon niet welke stappen je moet nemen om bij punt B uit te komen.

Tijd voor slimmer werken!

Herken wanneer je vast zit.

Ik geef je een voorbeeld. Misschien is het herkenbaar voor je.
Stel, je vind je zelf te zwaar. Je weet dat je moet bewegen om af te vallen, maar je doet het niet. Dat komt vaak doordat je focust op je probleem (je vind jezelf te zwaar), en niet op de oplossing (nu naar buiten lopen en 500 meter gaan lopen. Morgen 600 en overmorgen 700 meter.).

Nog een voorbeeld:
Je doet teveel werk dat ook door een secretaresse gedaan kan worden. Ook hier blijf je gefocust op het probleem: je weet niet waar je een steengoede secretaresse kunt vinden. Door gebrek aan time management heb je eigenlijk geen tijd om te zoeken. Daarom doe je niks om een oplossing te vinden.

De oplossing: begin bij stap 1

Slimmer werken begint vaak gewoon met de eerste stap.

Wanneer je niet langer focust op het probleem, maar op de oplossing, zou je het zo aan kunnen pakken: maak een concrete werk- en taakbeschrijving van je eigen werk. Zet die lijst uit in je netwerk en plan deze week nog twee gesprekken in met potentiële kandidaten uit je netwerk. Al is het je nichtje. Zij kan je in ieder geval een deel van het werk uit handen nemen, waardoor je toe komt aan het zoeken naar die echt goede kandidaat.

Resultaat oplossing

Het denken in oplossingen is dus de oplossing. Het denken aan het probleem is het probleem. Dus richt je op waar je wel heen wilt. Dat nodigt uit tot slimmer werken, omdat je simpelweg doet wat nodig is om je doel te bereiken.

De oplossing is geen momentopname maar een nieuwe stijl van werken en leven. Een stijl die aansluit bij wie je wilt zijn en van waaruit het eenvoudiger is om moeilijke keuzes tegemoet te treden. Je hebt immers geleerd ze af te zetten tegen de doelen die je jezelf in het leven hebt gesteld.

Waarom Marco

Ik ken deze manier van werken en ik ontdek nog iedere dag andere manieren om mezelf mee te verbeteren. Die implementeer ik. Ik werk daarmee AAN mijn bedrijf, AAN mezelf en AAN een leuker leven.

Wat kun je nu al doen

Neem een besluit over wat je echt belangrijk vindt. Niet zomaar iets, maar dat ding dat er echt toe doet in je leven. En zet je eerste actie in om te onderstrepen dat je dat belangrijk vindt.

Wil je hier eens over sparren? Neem contact op om door te spreken hoe je je persoonlijke effectiviteit zou willen verbeteren.

nobco-logo2016a.jpg EMCC Master Practitioner Coach.png erkende-csr-coach-Rotterdam.jpg coachingmonitor-badge-b2.jpg logo-ecoach-level3.png logo-crkbo.png logo-mcc.jpg